Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Apel la dovezi, ghiduri și protocoale terapeutice, după ce mai mulţi medici ar fi contestat pandemia de COVID-19, dar şi vaccinarea

Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut, duminică, un apel la toţi medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi şi să recomande tratamente în baza ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice, precum şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale. Apelul vine în urma unor informaţii potrivit cărora, într-o conferinţă de presă, mai mulţi medici ar fi contestat pandemia de COVID-19, dar şi vaccinarea împotriva noului coronavirus. „Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privinţa tratamentelor pentru COVID-19, precum şi a altor afecţiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experienţe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spaţiul public ca situaţii personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient. Colegiul Medicilor din România subliniază şi faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice”, se arată într-un comunicat de presă al CMR.
Totodată, Colegiul Medicilor atrage atenţia asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informaţii bazate pe dovezi ştiinţifice evidente, din surse sigure, şi de a prescrie tratamente conform ghidurilor şi protocoalelor în vigoare, precum şi recomandărilor instituţiilor din domeniu. „Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a susţinut şi a demarat modificări legislative- propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României- care să permită sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi poate periclita sănătatea publică”, a declarat preşedintele CMR, Daniel Coriu, citat în comunicat. Conform sursei citate, responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât şi modalitatea de a comunica informaţii menite să influenţeze succesul unui tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?