Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Cutremur de 4,5 grade și 4 replici în zona seismică Vrancea, la 9 minute după un seism de 7,8 grade, care a zguduit Turcia

Un cutremur de 4,5 grade s-a produs în această dimineață, la ora 3.26, în zona seismică Vrancea. Cutremurul din România s-a produs la un interval de nouă minute după un cutremur de 7,8 grade, care a zguduit Turcia, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Până la această oră, cel puțin 195 de oameni au murit în urma cutremurului din Turcia, dar sunt zeci de victime încă sub dărâmături.

„În ziua de 06.02.2023, 03:26:16 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4,5, la adancimea de 19.6 km.

Intensitate macroseismica IV

Cutremurul s-a produs la 74 km NE de Ploiesti, 94 km V de Braila, 99 km V de Galati, 98 km E de Brasov, 114km NE de Bucuresti, 136 km S de Bacau, 160km E de Pitesti, 177 km NE de Ruse, 195 km NV de Constanta, 211 km S de Iasi”, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a fost urmat de alte patru replici cu magnitudini mai mici, respectiv de 2, 2,6, 2,7 și 2,9 pe Richter. Cele patru replici au avut loc în aceeaşi zonă.

UPDATE! Seismologii au revizuit în creştere la 4,6 pe Richter magnitudinea cutremurului de suprafaţă produs luni dimineaţa, la ora locală 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 23 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 74 kilometri nord-est de Ploieşti, 94 kilometri vest de Brăila, 98 kilometri vest de Braşov, 99 kilometri vest de Galaţi şi 114 kilometri nord-est de Bucureşti.

Cutremur DEVASTATOR în Turcia

*

Un cutremur foarte puternic s-a produs luni dimineață în Turcia. Magnitudinea a fost revizuită la 7,8 grade pe Richter. Mișcarea seismică s-a produs la ora 4.17 (3.17, ora României), aproape de granița cu Siria, a anunțat MEDIAFAX. 

Până la ora 7.30, numărul de morți ajunsese la 195 de persoane, atât din Turcia, cât și din Siria. Zeci de persoane sunt însă prinse sub dărâmături.

Cutremurul a fost unul de suprafață (17,7 km adâncime, conform USGS), dar a durat aproape un minut și s-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. A fost urmat, la circa zece minute, de o replică de 6,7 Richter, iar apoi de mai multe cutremure de 5 pe Richter. Primele rapoarte arată că cel mai afectat este orașul Gaziantep din Turcia, cu două milioane de locuitori.

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii au ieșit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine, a anunțat m.rfi.ro.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

UPDATE! Cel puțin 237 de sirieni au fost uciși și 639 au fost răniți în Alep, Hama, Lattakia și Tartous, potrivit ministerului sirian al Sănătății, scrie Hotnews.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că au fost trimise echipe de căutare și salvare în zonele afectate de cutremur. Țara a solicitat, de asemenea, asistență internațională pentru eforturile de salvare.

Bilanţul cutremurului care a zguduit sudul Turciei la primele ore ale zilei de luni a urcat la 284 de morţi şi 2.323 de răniţi în această ţară, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Reuters, conform AGERPRES.

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU. Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul Afacerilor Externe informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetăţeni români – un profesor şi 9 studenţi Erasmus – care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, afectată de cutremurul produs luni în Turcia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?