Salariații din învățământ, inclusiv din Vrancea, protestează astăzi la sediul Guvernului

0
183

Membrii Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, afliliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), vor picheta astăzi, timp de o oră, sediul Guvernului României. Protestul anunțat de profesorul Constantin Ionescu, președintele SLI Vrancea, va începe la ora 12:00. „Principalele motive sunt: neaplicarea integrală a legii salarizării pentru personalul nedidactic, problema salarizării personalului didactic auxiliar, aplicarea regulamentului de sporuri pentru condiții de muncă, precum și proiectul legii salarizării personalului din învățământ. SLI Vrancea va participa la pichetare cu 50 de persoane‟, a transmis Constantin Ionescu.

Salarii decente‟, asta cer Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, „în numele celor peste 350.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă‟. Potrivit unui comunicat de presă semnat de Simion Hancescu, Marius Ovidiu Nistor și Anton Hadăr, la protest sunt așteptați aproximativ 1.000 de membri de sindicat. „Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022‟, se arată în comunicatul de presă.

Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei‟

Nevoia unor „salarii decente‟ scoate în stradă angajații din învățământ care spun că „salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire. În ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice. Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual‟.

O altă problemă care pare să nu-și găsească rezolvarea este lipsa sporurilor pentru condițiile de muncă atât în cazul personalului didactic, cât și al celui nedidactic. „Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. În acest context, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare,

Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații‟, se mai arată în respectivul comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here