Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Asistenta de la Pediatrie, concediată pentru limbaj suburban, a pierdut procesul cu Spitalul Județean; femeia spune că a fost amenințată

Asistenta de la Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, concediată în septembrie în urma unui incident reclamat de părinții unui copil, a pierdut în primă fază procesul pe care îl intentase unității medicale. Tribunalul Vrancea a respins contestația privind decizia de sancționare a acesteia, fiind considerată „nefondată”. Soluția tribunalului nu este totuși definitivă, putând fi atacată „cu apel în 10 zile de la comunicare”. Este de așteptat ca procesul să nu se fi încheiat aici, dat fiind că, din ce se arăta în cererea asistentei în cauză, aceasta „este ferm convinsă că atitudinea ei a fost cea corectă” și că de fapt ea a fost supusă unor agresiuni verbale.

Înșiruirea evenimentelor, în amintirile asistentei, a fost preluată pe rejust.ro, aici detaliindu-se că „în dimineaţa zilei de 17.08.2022, în jurul orei 5.00, era de gardă pe Secţia pediatrie – urgenţe când, fiind în camera de triaj, în faţa unui calculator şi cu lumina aprinsă, cu un TV pornit, având uşa închisă dar nu încuiată cu cheia, a auzit o bătaie în uşă. Anticipând că este vorba despre un pacient, a strigat să aştepte puţin pentru a se îndrepta spre uşă şi a o deschide, dar până s-a ridicat de la birou a auzit de cealaltă parte a uşii o voce masculină care ţipa, întrebat-o dacă «doarme sau ce face». Menţionează că în faţa camerei de triaj se află o antecameră, loc unde se aflau respectivele persoane şi copilul lor. După ce a deschis uşa a văzut o femeie şi un bărbat, cu vârsta de aproximativ 18, 19, 20 de ani, cu un copil de aproximativ 10 – 11 luni, bărbatul adresându-i cuvinte urâte de genul: «o proastă ca tine să-mi consulte copilul?», «sistem de rahat», «aşa dormiţi întruna» şi alte cuvinte vulgare care nu pot fi reproduse. A încercat să ignore atitudinea şi cuvintele care i se adresau, gândindu-se la starea de tensiune, panica şi vârsta fragedă, spunându-le să intre în cabinet pentru a completa foaia de observaţie cu privire la starea copilului şi pentru a anunţa medicul de gardă, părinţii au refuzat să intre şi în timp ce o înjurau, au plecat. Deoarece camera de gardă avea geamuri care dădeau spre curtea spitalului, ea a ieşit la geam şi le-a solicitat, pentru a doua oară, să vină în cabinet pentru a anunţa medicul şi pentru a se acorda îngrijire de specialitate copilului. În acel moment tatăl copilului s-a îndreptat spre geam şi a ameninţat-o, spunându-i că o va lovi, motiv pentru care a închis geamul, luând sfârşit respectivul incident”.

În cauză au fost audiați o serie de martori, iar pronunțarea a fost amânată pe parcursul unei luni, însă, dată fiind soluția, apărările asistentei nu au convins instanța. Drept urmare, rămâne valabilă decizia de sancționare luată de Spitalul Județean în urma sesizării din 18 august și a anchetei demarate. La acel moment, unitatea medicală preciza că angajata în cauză avea și alte „bile negre”: „Ținând cont de caracterul repetat al abaterii disciplinare al asistentei medicale, aceasta fiind anterior sancționată pentru săvârșirea unei abateri disciplinare similare; având în vedere (…) atitudinea necorespunzătoare și comportamentul nepoliticos și necivilizat față de pacienți constituie abatere disciplinară gravă; în temeiul art.248, alin. 1, lit. e coroborat cu art. 61, lit. a din Codului Muncii și în baza hotărârii Comitetului Director al spitalului, asistenta medicală din Secția pediatrie a fost sancționată cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, începând cu data de 06.09.2022”.

Incidentul în cauză a avut loc în august 2022, fiind povestit inițial pe Facebook de o femeie care a ajuns la urgențe cu fetița sa: „Ajung la urgențe cu fetița mea de 11 luni, la ora 5.20, având febră 39,3. Ciocănesc discret la ușa… nimic… Ciocănesc a doua oară, în continuare nimic. Împreună cu soțul meu, hotărâm să intrăm. Dintr-o dată, se deschide o altă ușă, de unde iese o «doamnă» abia trezită din somn, și evident deranjată de prezența noastră. Se uită la noi, închide ușa și spune următoarele, citez: «Să-mi bag pu**, îi găsește dracii numai la ora asta să vină. Ferească Dumnezeu». Inițial am crezut că nu aud bine, astfel i-am răspuns nedumerită: «Poftim?!», ea răspunzându-mi: «Ce poftim? Vă găsiți doar la ora asta să veniți». (Menționez că toate astea țipând). Vă spun sincer că am rămas șocată, nu-mi venea să cred că se întâmplă cu adevărat. Bineînțeles, nu o să spun că noi am tăcut din gură și înghit nesimțirea acestei femei, am reacționat, la care ea a început să țipe că va suna la poliție, încă nu ne-am lămurit pentru ce anume. Când am vrut să plecăm dânsa a mai spus: «Ați venit să vadă doctorul copilul? Treceți dracului să-l vad». Gardienii, probabil cunoscând situația, doar se uitau la noi și a fost de ajuns să înțelegem că nu e ceva neobișnuit. Prin urmare am amenințat-o pe dânsa că o voi filma dacă nu încetează să urle și a hotărât să închidă geamul și să tragă draperia. Îmi pare foarte rău, pentru că știu că nu suntem singurii care trec prin așa ceva și sunt nevoiți să accepte asemenea comportamente din partea celor care nu merită nici măcar titlul pe care îl au. Prin urmare, am plecat acasă, cu un copil de 11 luni, cu temperatura de 39,3. Mulțumim Spitalului Județean!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?