Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Vrancea, inclusă pe lista județelor unde „te poți testa gratuit de hepatita B și C‟

Joi, în sala de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Vrancea a avut loc lansarea proiectului LIVE(RO) 2 – EST al cărui obiectiv constă în „furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea‟. Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat: Cătălin Dumitru Toma – președintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare – vicepreședintele CJ Vrancea, Nicușor Halici – prefectul județului Vrancea, prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan – managerul proiectului LIVE(RO) 2 – EST, Constantin Mândrilă – managerul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon‟ Focșani, Marta Luminița Harabulă – directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea, dr. Costică Bâra – președintele Colegiului Medicilor Vrancea, partenerii proiectului LIVE(RO) 2 – EST, medici din Vrancea și din Iași, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea.

Împreună oprim hepatita. Hai la doctor!‟

Campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO) 2 – EST a fost lansată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa‟ din Iași alături de Asociația Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon‟ Iași. „Acest proiect a început deja de aproape 2 ani. Este un proiect de mare succes. Noi ne propunem să depistăm toți cetățenii infectați cu virus B și C din această parte a României. Ne propunem să-i stadializăm și să-i tratăm. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că România nu va mai fi pe locul I prin mortalitatea, prin boli hepatice cronice, cauzate în mare parte de hepatitele virale B și C; că România nu va mai fi pe primul loc ca populație infectată cu virus C; că România nu va mai fi printre primele două țări infectate cu virus B. Ce înseamnă mai exact acest lucru pentru oameni?
Înseamnă că nu vor mai deceda în a VI-a decadă de viață, pentru că ciroza omoară la vârste încă active – între 40-60 de ani, dar frecvent între 50-60 de ani, înseamnă că vom avea populație activă la muncă într-o mai mare măsură, că nu vom mai avea spitalele, și în special secțiile de Gastroenterologie, pline de boli hepatice terminale, că nu vom mai avea lista pentru transplant hepatic depășită mult de posibilități. Acest proiect poate face o schimbare în viața pacienților care habar nu au că sunt infectați‟
, explică prof. univ. dr. Anca Victorița Trifan, profesor universitar la UMF Iași, șefa Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon‟ Iași și managerul proiectului LIVE(RO)2-EST.

Cătălin Dumitru Toma, președintele CJ Vrancea a precizat faptul că acest proiect va beneficia de „toată deschiderea în așa fel încât să aducem un plus în ceea ce privește sănătatea acestui județ. Sunt convins că astfel de acțiuni sunt binevenite și că ele ar trebui să fie din ce în ce mai dese și, într-adevăr, după câte am înțeles, ar fi bine ca și medicii de familie să intre în acest exercițiu de a identifica și de a trata cum trebuie pacienții pe care dumneavoastră îi vizați. Județul Vrancea este un județ deschis parteneriatelor, iar în ceea ce privește partea medicală, recunoaștem că în acest moment putem mai mult și trebuie să ne implicăm mai mult‟.

Prefectul Nicușor Halici a vorbit despre importanța sănătății și a prevenției, fiind de părere că astfel de parteneriate pot remedia „carențele sistemului medical‟. „După această conferință, vreau ca în perioada imediat următoare să avem o discuție aplicată interinstituțională cu spitalele, CAS, DSP și după aceea vedem și cu celelalte autorități publice locale, pentru că și autoritțile publice locale constituie un element cheie pentru că-și cunosc semenii și pot ajunge foarte ușor la ei cu informațiile‟.

Vrancea: „avem în evidență 150 de pacienți infectați cu hepatita B și 50 de pacienți infectați cu hepatita C‟

Cu ajutorul proiectului LIVE(RO) 2 – EST, cetățenii se pot testa gratuit de hepatita B și C la medicii afiliați acestuia. În afară de județul Vrancea, până în acest moment, LIVE(RO) 2 – EST a ajuns în Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău, Buzău și Botoșani. Prezent la conferință, Constantin Mândrilă, managerul Spitalului Județean Focșani, a precizat că în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie „avem un colectiv tânăr și entuziast‟. „Avem 20 de paturi în cadrul acestui compartiment. Suntem pregătiți și tot timpul la dispoziția celor care ne solicită. Potrivit statisticilor noastre, în cadrul spitalului avem în evidență 150 de pacienți infectați cu hepatita B și 50 de pacienți infectați cu heptatita C care sunt în tratament în centrele universitare. În continuare suntem deschiși și dispuși pentru a putea colabora cu dumneavoastră pe acest proiect‟, a mai precizat managerul Spitalului Județean Focșani.

Și Marta Luminița Harabulă, directorul CAS Vrancea, a dat asigurări că instituția pe care o conduce va fi un bun partener în cadrul proiectului. În timp ce medicul Costică Bâra, președintele Colegiului Medicilor Vrancea a vorbit despre lipsa medicilor de familie din comunele și, în special, din satele izolate din Vrancea, unde există oameni care „au mare nevoie de asistență medicală‟.

Proiectul „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO)2 – EST‟ este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Oprațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală de 52,397,520.56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51,661,021.53 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?