Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Gunoi avem, căutăm groapă. Până va fi gata „Vrancea curată”, miile de tone de deșeuri din Focșani trebuie să ajungă undeva

Salubrizare și Servicii Publice (SSP) Focșani SA (fosta CUP Salubritate), compania de salubritate a municipiului, ar putea schimba destinația finală a deșeurilor pe care le colectează în baza contractelor încheiate. Recent, SSP Focșani a scos la licitație un contract pentru depozitarea deșeurilor menajere și asimilabile rezultate în urma procesului de colectare a acestora. Conform centralizatorului întocmit de societatea de salubrizare a municipiului, în total cantitatea minimă de deșeuri ar fi de 56.000 de tone, iar maxim – 64.000, valoarea totală calculată fiind de minim 8.960.000 lei și maxim 10.240.000 lei. Contractul cadru ar urma să fie semnat pe o perioadă de doi ani, defalcat, serviciile de depozitare deșeuri aferente fiecăruia dintre cele două contracte subsecvente însemnând o cantitate de minim 28.000 de tone și maxim 32 de mii tone, cu o valoare estimată minimă de 4.480.000 de lei și maximă de 5.120.000 lei.

Cu toate acestea, SSP Focșani a mai scos contractul la licitație de câteva ori și nu s-a prezentat niciun operator economic dispus să se „încarce” cu deșeurile focșănenilor. Drept urmare, de câțiva ani deșeurile sunt transportate la groapa de gunoi de la Muchea, Brăila, unde costurile ajung la 160 de lei pe fiecare tonă depozitată. „Cantitatea lunară de deșeuri descărcate la groapa de gunoi va fi decontată în baza bonurilor de cântar sau a avizelor emise de firma proprietară a gropii de gunoi în care se va evidenția tonajul deșeurilor. Facturile însoțite de acte justificative vor fi confirmate de personalul responsabil al Salubrizare și Servicii Publice Focșani SA. Decontarea se va efectua lunar și în limita fondurilor financiare disponibile, în baza facturilor emise. Plata serviciilor pentru depozitarea deșeurilor se va face în lei, prin virament, în contul de trezorerie pe baza facturii emise de prestator, în termen de maxim 30 de zile de la primirea facturii”, se arată în caietul de sarcini.

Mențiunea ar fi că transportul este asigurat de societatea de salubrizare, astfel încât distanța maximă de la punctul de lucru al societății și până la punctul de descărcare al deșeurilor să nu depășească 150 de kilometri. Ca distanță, ar mai fi variante de operatori economici, însă aceștia nu iau contracte decât în interiorul anumitor SMID-uri (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor). Pe acest considerent, o opțiune ar fi într-adevăr groapa de gunoi de la Haret, în momentul în care va fi operaționalizată în cadrul proiectului Vrancea Curată, derulat de Consiliul Județean. „Din păcate au fost câteva contestații, câteva situații neplăcute care au îngreunat. Și colectarea datelor de către consultanți a fost un pic greoaie, dar cu toate acestea, în 2023 ar trebui să avem finalizate licitațiile, contractele semnate și acest proiect să fie operațional“, a precizat președintele Cătălin Toma.

Până atunci însă, cine va câștiga licitația trebuie să îndeplinească și o serie de condiții specifice, inclusiv să dețină o declarație de conformitate/ preformanță eliberată de un organism de control al calității, să aibă capacitatea de a primi, a depozita și de a elimina deșeurile nepericuloase colectate și să poată consemna în nota de înregistrare inclusiv tipul deșeurilor preluate, eventual proveniența acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?