FOTO: Șah – A patra competiție ”Unirea Principatelor”

0
32

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, manifestările şahiste dedicate aniversării Unirii Principatelor Române au continuat cu a patra competiţie ŞAH UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE. Au participat cei mai buni copii şi juniori mici dintre cei care participaseră la primele trei competiţii desfăşurate anterior. Acestora li s-au adăugat câţiva juniori cu mai multă experienţă competiţională, legitimaţi sau nelegitimaţi, dar nu mai mari de 14 ani şi nu posesori ai unor categorii şahiste superioare. Juniorii mai mari de 14 ani sau sub 14 ani, dar cu un nivel valoric mai ridicat, se vor întâlni în cea de-a cincea competiţie rezervată seniorilor şi celor mai buni juniori.

S-a desfăşurat un singur turneu, şah rapid, sistem elveţian, şapte runde. Nivelul valoric al concursului a fost foarte bun, cu multe surprize plăcute şi cu multe învăţăminte, mai ales pentru cei mici şi cei mai mari mai puţin experimentaţi. Lupta pentru puncte a fost aprigă şi foarte echilibrată. Foarte puţine partide s-au terminat decise repede sau uşor. Au fost surprize dar acestea nu s-au datorat unor greşeli, delăsări sau superficialităţi ale favoriţilor, ci dorinţei de afirmare a partenerilor consideraţi ca având şansa a doua. În bilanţul de la sfârşitul festivităţii de premiere, organizatorii, printre alte concluzii, au ajuns la aceea că sunt câţiva jucători care fără îndoială pot fi legitimaţi. Dacă tot a venit vorba de legitimare, se pare că un şahist senior, jucător foarte activ în adolescenţă, şi care în prezent se implică mult în viaţa şahistă, se va legitima ca arbitru. Este nevoie de prezenţa lui şi în această postură.

Pe primele trei locuri în clasamentul general s-au situat în ordine: Ailincuţei David–Constantin, care se remarcă turneu după turneu, cu şase puncte din şapte posibile, urmat de patru concurenţi în ordinea dată de calculator după criteriile de departajare stabite, fiecare cu cinci puncte: Toia Filip–Andrei, Oţelea–Antonesi Mihai, Mustăţea Eduard–Ştefan şi Lemnaru Ştefan. Al şaselea în clasamentul general a fost Mălureanu Andrei cu 4,5 puncte, urmat de Costache Petru, Pavel Darius–Andrei şi Stratulat David–Ilarion, toţi trei cu câte patru puncte.

Pe ceilalţi îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Banu David–Andrei, Bogiu Mateo-Andrei, Cernica Tudor-Cristian, Cuciuc Rebeca, Duţă Ştefan, Mihai Alexandru–Gabriel, Moldoveanu Adrian–Bogdan, Motoc Eric-Mihai, Olariu Darius–Andrei, Olteanu Anais–Andra, Rotaru Andrei-Tudor şi Stănescu Rareş–Petru.

Pentru o bună parte dintre participanţi, acest concurs a fost un bun prilej pentru verificare şi pregătire înaintea olimpiadei şcolare, faza judeţeană la şah care, reamintim, se va desfăşura la 4 februarie 2023. Pentru alţii, deoarece în unele şcoli încă nu s-a ţinut faza pe şcoală, a fost o oportunitate pentru susţinerea fazei pe şcoală.

Pe diplomele oferite au fost trecute locurile ocupate la categoria de vârstă coroborată cu locul din clasamentul general, astfel încât şi jucătorii de pe locurile de la locul al IV-lea în jos de la categoriile de vârstă cu jucători mai mulţi să primească diplome cu locuri de top, prin includerea celor mai buni la categorii de vârstă mai mari la care au participat unul sau doi jucători. Este permisă glisarea de jos în sus, dar nu şi de jos în sus fiindcă un jucător de U7 este în acelaşi timp şi de U8, şi de U9 şi de U10 şi aşa mai departe. S-a procedat aşa fiindcă numărul de participanţi a fost foarte diferit la categoriile de vârstă. Aşa se face că un jucător foarte mic de U7, Ailincuţei David–Constantin, clasat pe primul loc în clasamentul general, a primit diploma pentru locul I la categoria U14 (categoria de vârstă cea mai mare pentru care s-a organizat concursul). Toia Filip–Andrei, jucător de U11 care s-a clasat pe locul al doilea în clasamentul general a primit diploma pentru locul I la U12 (a doua categorie de vârstă), Oţelea-Antonesii Mihai, clasat pe locul al III-lea a primit diploma de locul I la categoria de vârstă U11 şi aşa mai departe. Toţi participanţii au avut satisfacţia să primească diplome cu locurile I, al II-lea sau al III-lea, dar acest lucru se întâmplă foarte rar, doar atunci când sunt mai mulţi jucători de vârstă mică şi la mai multe categorii de vârstă superioară sunt mai puţini de trei participanţi, aşa cum s-a întâmplat la acest concurs. Organizatorii şi arbitrii concursului au fost Mihai Strîmbu, şeful secţiei de şah de la C.S.M. Focşani 2007 şi Anton Soare, instructor.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here