Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Cum se calculează deducerea personală la calculul impozitului pe salarii

Fiscul vrâncean a adus clarificări asupra modului în care trebuie calculată deducerea personală la calculul impozitului pe salarii. Sistemul de aplicare a deducerilor a fost modificat din acest an prin introducerea deducerii personale de bază și a deducerii suplimentare. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice arată că deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat. Deducerea personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază. Deducerea nu înseamnă că angajatul primește un salariu net mai mare cu 100 lei, cum este cazul deducerii personale suplimentare, ci doar că suma la care este calculat impozitul pe venit se diminuează cu valoarea respectivă.

Finanțiștii arată că deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului. Mai mult, în situația în care, în cursul aceleiași luni, sunt utilizate mai multe valori ale salariului minim brut pe țară, va fi luată în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară. În ceea ce privește deducerea suplimentară, aceasta cuprinde două componente: „15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară; 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”.

Pentru situația în care copilul este întreţinut de ambii părinţi, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinţi prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învăţământ şi a unei declaraţii pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar. Dacă părintele desfăşoară activitate la mai mulţi angajatori, în plus faţă de documentele prevăzute mai sus, pentru a beneficia de deducerea personală suplimentară are obligaţia să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator. Deducerea personală determinată nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?