Coronavirus: Dezinformările despre vaccinuri îi determină pe unii dintre internauţi să caute „sânge pur‟

0
267

Un cuplu care se opune vaccinurilor a refuzat o transfuzie pentru o operaţie vitală de teama unei contaminări, iar o organizaţie a început să-i pună în legătură pe donatorii nevaccinaţi: dezinformările despre COVID-19 au dat naştere unei aşa-numite mişcări a „sângelui pur‟, informează AFP miercuri. Această mişcare promovează teorii ale conspiraţiei potrivit cărora primirea unor transfuzii de la persoane vaccinate împotriva COVID-19 ar „contamina‟ sângele. Aceste teorii nu se bazează însă „pe nicio dovadă ştiinţifică‟, a declarat Katrine Wallace, medic epidemiolog la Universitatea Illinois din oraşul american Chicago.

Dacă sângele unei persoane vaccinate este donat unei persoane care nu este vaccinată, persoana care primeşte transfuzia nu devine vaccinată‟, a explicat ea. Acest fapt nu i-a împiedicat însă pe unii dintre internauţi să se pronunţe pentru înfiinţarea unor bănci de sânge dedicate persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, o cerere primită şi de mai mulţi medici din America de Nord. Recent, un cuplu neozeelandez s-a opus unei operaţii chirurgicale programate pentru salvarea vieţii bebeluşului lor, temându-se că acesta va primi sânge de la un donator vaccinat.

Un tribunal le-a retras temporar custodia copilului pentru a permite intervenţia medicală, însă acest caz a devenit emblematic pentru activiştii anti-vaccin. Astfel de cazuri „se răspândesc ca o dâră de pulbere‟ pe internet, „atrăgând atenţia asupra teoriilor conspiraţiei îndreptate împotriva vaccinurilor‟, a explicat Katrine Wallace. În grupuri private create pe reţelele de socializare, apărătorii conceptului de „sânge pur‟ îndeamnă la violenţe împotriva personalului medical implicat în campaniile de vaccinare şi afirmă, în mod eronat, că persoanele vaccinate mor în masă. Imagini publicate pe unul dintre aceste grupuri online arată, de exemplu, o infirmieră care ţine o seringă în mijlocul unui câmp presărat cu cranii, a constatat un jurnalist de la AFP infiltrat într-un astfel de grup. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here