Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: Slujbă de Te Deum, simpozion și tur ghidat în Focșani

La Catedrala Ortodoxă din Focșani a avut loc marți dimineață o slujbă de Te Deum (slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive) oficiată de ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Au fost comemorați cei care au înfăptuit Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859, ÎPS Ciprian subliniind rolul Bisericii în derularea acestor evenimente istorice. La slujbă a participat și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, alături de numeroși credincioși, care au avut cu ei drapele tricolore.

Tot ieri, primarul Misăilă a participat, la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”, la simpozionul internațional ”Uniți prin istorie! Spațiul românesc la 164 ani de la Unirea Principatelor. Unitate, diversitate, memorie” pregătit de Liceul de Artă Gh. Tattarescu din Focșani. Edilul a transmis mesajul de bun venit invitaților din Republica Moldova, de la Chișinău, Tiraspol, Bender. Invitatul special al evenimentului a fost conferențiar doctor Octavian Țîcu. Acesta a lansat volumele ”O istorie ilustrată a românilor de la Est de Prut (1792-prezent)” și ”Rusia și separatismul transnistrean în Republica Moldova: Implicări geopolitice, militare și energetice”. La simpozion au fost prezenți și Alexandra Tătaru, viceprimar al municipiului Focșani, dar și consilierii municipali Radu Nițu și Georgian Mocanu

De asemenea, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani a organizat un tur ghidat denumit ”Focsaniul multicultural din perioada interbelică, orașul în care au conviețuit români, armeni și evrei”, cu ocazia aniversării a 164 ani de la Unirea Principatelor Române. Cele peste 50 de persoane înscrise au vizitat pe rând Biserica ”Sfânta Înviere” și cimitirul armean, Biserica Armeană ”Sfânta Maria” de pe strada Republicii, Sinagoga Evreiască de pe strada Oituz și Borna de Hotar din Piața Unirii, poate cel mai reprezentativ monument al Focșaniului. Colecționarul focșănean Petru Mincu și ghidul de turism Florin Sima au prezentat participanților istoria locurilor vizitate și fotografii din perioada interbelică cu imobile din Focșani aparținând comunității armenești. Centrul de Turism a fost punctul de plecare al turului, iar transferul din Piața Unirii către locurile vizitate și retur a fost făcut cu autobuzele electrice ale TPL Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?