Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și GALERIE FOTO: Hora Unirii, dansată în Focșani abia după plecarea lui Ciucă și Ciolacu; discursuri adresate cetățenilor ținuți de SPP după garduri

Câteva sute de vrânceni au participat marți la evenimentele dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările care au avut loc în Piața Unirii din Focșani, cu începere de la ora 16.00, au fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu și consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu. La evenimente au mai participat ambasadoarea Republicii Franceze, Excelența Sa Laurence Auer, dar și Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Au fost, desigur, prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, parlamentari, primari ai localităților vrâncene, consilieri locali și județeni, militari și conducerea Garnizoanei Focșani, precum și șefi ai instituțiilor deconcentrate. Evenimentele au fost organizate de Primăria Municipiului Focșani, Instituția Prefectului, Consiliul Județean Vrancea și Garnizoana Focșani.

Prezența înalților oficiali de la București la manifestări a scos la iveală ceea ce pare a fi un exces de zel din partea ofițerilor de la Serviciul de Pază și Protecție (SPP). Practic, aceștia au închis întregul perimetru al Pieței Unirii, respectiv de la palatul administrativ, parc, biserică, întreaga piață, până la Hotelul Unirea, a fost blocat de jandarmi și SPP cu garduri metalice. Asta cu peste 6 ore înainte de sosirea la Focșani a premierului Nicolae Ciucă, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu și a celorlalți invitați. Mai mult, Piața Unirii a fost împărțită în 3 zone iar accesul a fost permis doar după o riguroasă percheziție corporală de care nu au scăpat nici măcar copiii. Înainte de începerea manifestărilor, oamenilor adunați în Piața Unirii li s-a cerut să-și dea telefoanele pe modul silențios. În plus, lunetiști care să asigure protecția demnitarilor au putut fi văzuți în clădirile din jurul Pieței.

Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în anii trecuți, indiferent de amploarea evenimentului sau de personalitățile politice care ne vizitau urbea. Mai mult, este pentru prima dată când înalții oficiali, premierul și președintele Camerei Deputaților nu au dansat Hora Unirii la Focșani. Ba mai mult, cei doi au părăsit Piața Unirii înainte de finalizarea manifestărilor. În Piața Unirii au existat voci care au spus că cei de la SPP au decis scest lucru. Mai mult, nici focșănenilor nu li s-a permis să intre în Hora Unirii până când oficialii nu au fost „extrași“ din piață. Situația creată naște mai multe întrebări, dar una este importantă și probabil va rămâne fără răspuns: A existat vreun moment vreo amenințare la adresa înalților demnitari prezenți la Focșani?

Marcel Ciolacu a vorbit despre Autostrada Moldovei

Evenimentele de la Focșani au început cu onorul militar și au continuat cu intonarea imnului național. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că Autostrada Moldovei împlineşte visul focşănenilor de a se uni cu restul ţării şi va accelera dezvoltarea economică a regiunii. „(…) Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi apoi desfiinţarea hotarului de aici, din această piaţă, au creat premisele României Mari. (…) În prezent, suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverenţă şi de implicare fermă în economia regiunilor care moştenesc vechile principate. De aceea, demararea în 2022 a lucrărilor la Autostrada Moldovei îndeplineşte visul focşănenilor de a se uni, în sfârşit, cu restul ţării. În acelaşi timp, investiţia va accelera dezvoltarea regiunii şi va creşte puterea economică a oraşelor din această parte a ţării, inclusiv a Focşaniului. Pentru că doar prin unitate, solidaritate şi proiecte comune suntem cu toţii mai puternici. Doar aşa vom reuşi să trecem peste toate tulburările economice provocate de pandemia prin care am trecut şi de războiul nedrept ce încă se poartă la graniţele noastre“, a afirmat Marcel Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost huiduit în timpul discursului susținut la Iași, unde oficialii au fost înainte de a ajunge la Focșani. În capitala Vrancei, acesta a declarat, referitor la incident: „Sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă, fiecare, ce reprezintă această zi naţională, să nu fim nevoiţi ca acasă să le răspundem copiilor noştri, nepoţilor noştri, fraţilor şi surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper că un răspuns ‘Fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid’ să fie uitat în viitorul României şi să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi, în piaţă, cu toţii”.

Nicolae Ciucă a menționat susținerea „puternică din partea partenerilor noştri occidentali”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că destinul unei ţări nu poate fi construit prin dezbinare, punctând că în marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă. „După crize economice multiple, după anii de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere, ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşează în funcţie de valori şi de interese. În astfel de contexte avem nevoie de viziune, curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale. Pentru a reuşi în demersul nostru nu avem nevoie numai de dorinţa de a face, ci şi de puterea de a înfăptui, iar puterea de a înfăptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială. Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată. Nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în istoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali“, a spus Nicolae Ciucă.

El a afirmat că Unirea Principatelor şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. „Dacă vrem să reuşim ca naţiune trebuie să învăţăm de la părinţii fondatori ai naţiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor unit, în jurul unor valori şi a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional“, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.

ÎPS Ciprian: Catedrala din Focșani „are vocația unirii tuturor românilor“

Prezent la manifesări, Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a arătat că în fiecare an în ziua de 24 Ianuarie, toată suflarea românească și creștinească este chemată să prăznuiască așa cum se cuvine actul istoric al Unirii Principatelor Române. „Este o mare bucurie pentru noi toți să fim împreună, ca împreună să dăm mărturie despre valorile credinței și identității noastre naționale românești în care au crezut și au crescut înaintașii noștri. De aceea cred cu toată tăria că cea mai mare reunoștință pe care putem să o arătăm înaintașilor este să fim uniți, de a gândi în conformitate cu valorile credinței noastre pentru înfăptuirea marilor idealuri ale unui popor. (…) Îndeosebi vrâncenii și respectiv focșănenii aveți de două ori în plus datoria morală de a da o mărturie despre ceea ce este și trebuie să însemne unitatea între români. Tocmai de aceea și catedrala orașului, Sf. Parascheva, a fost numită Catedrala Unirii. Cred cu toată tăria că această catedrală are vocația unirii tuturor românilor în spiritul credinței noastre strămoșești“, le-a spus celor prezenți ÎPS Ciprian.

Primarul Cristi Misăilă: Problemele cu care ne confruntăm necesită soluții și nu confruntare!

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a declarat că Unirea Principatelor a fost piatra de temelie a României de astăzi. „Ca și în urmă cu 164 ani, contextul politic internațional este unul dificil! Lumea a fost marcată de pandemia COVID 19, iar acum criza energetică și războiul din Ucraina reprezintă noile amenințări din regiune. Totuși, este important de subliniat faptul că în acest moment, România beneficiază de garanțiile oferite de apartenența sa la NATO, dar și de faptul că pe plan intern există o puternică stabilitate politică, fapt care poate asigura României calea către modernizare şi dezvoltare! Pentru noi, cei care ne aflăm astăzi la granița dintre Moldova și Țara Românească, este o bucurie să vedem că după zeci de ani în care s-au făcut planuri și proiecte, Autostrada Moldovei se construiește! Ce semnal de unitate poate fi mai adevărat decât faptul că cele două provincii surori vor fi unite și de autostradă! Iată că de fiecare dată când a existat unitate, românii au reușit!“, a afirmat primarul municipiului Focșani.

Cristi Misăilă a susținut că acest exemplu al unității ar trebui să îi inspire pe toți colegii din administrația locală în demersul nostru de a construi un viitor mai bun pentru focșăneni. „Să dăm mână cu mână nu doar astăzi, aici, în Piața Unirii când ne vom prinde în Hora Unirii, ci în fiecare zi, atunci când problemele cu care ne confruntăm necesită soluții și nu confruntare. Istoria ne-a arătat că doar uniți am reușit și am convingerea că doar împreună vom reuşi şi acum! Avem o datorie de onoare fata de strămoși, un angajament față de generațiile actuale și mai ales o obligație față de urmașii noștri căci «unirea, națiunea a făcut-o!» Fie ca românii să fie de-a pururi uniți!“, a încheiat primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

Cătălin Toma: România merită respect

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a declarat că Vrancea are ceva unic și anume 4 mausolee, arătând că județul nostru a fost teatru de război și tot aici sunt îngropați eroii care și-au dat viața pentru această țară. Sunt familii, a arătat Cătălin Toma, care azi sunt onorate prin existența mausoleelor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. „Dumnezeu ne-a mai dat ceva foarte important și anume „Focul Viu“ de la Andreiașu și ne-a spus că avem nevoie de o lumânare aprinsă, de o lumină pentru că suntem într-o zonă în care avem foarte mulți eroi care s-au luptat și care și-au dat viața pentru ca noi azi să vorbim de un stat membru NATO, stat membru UE, un stat civilizat. Toate aceste lucruri ne obligă și ne responsabilizează. Vrancea, pe lângă cele trei podgorii renumite, mai are ceva și anume un moș și o babă: Baba Vrâncioaia și Moș Ion Roată. Acest moș simplu consider că este tiparul și exemplul de țăran român, care a reușit, prin simplitate, prin vorbele lui, să transforme un ideal în Unire“, a afirmat Cătălin Toma.

Șeful administrației județene a făcut apel la păstrarea valorilor pentru care s-au luptat strămoșii noștri precizând că niciodată apelativele de „mamă“ și „tată“ nu pot fi înlocuite cu „părinte 1“ și „părinte 2“. „Nu trebuie să ajungem în această situație și pentru asta trebuie să avem credință, tăria de avea curajul să spunem că suntem români și acest popor merită respect. România merită respect. De aceea, 164 de ani nu reprezintă doar o cifră, reprezintă tot atâtea dorințe, atâtea vise, atâtea proiecte, iar astăzi, împreună cu guvernul și administrațiile județene și locale să reușim să facem ceea ce înaintașii noștri și-au dorit: țara noastră, România!“ a susținut Cătălin Toma.

Retragere cu torțe și Hora Unirii

După alocuțiunile oficialilor a urmat defilarea detașamentului de onoare. Ceremonialul militar a fost urmat de un moment evocator pregătit de artiștii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, urmat de o retragere cu torțe a militarilor focșăneni. La final, artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” i-au invitat pe toți focșănenii să se prindă în Hora Unirii. Desigur, după cum spuneam la început, abia după ce Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au plecat din Piața Unirii. Alături de oamenii prezenți în Piața Unirii au fost primarul Cristi Misăilă, prefectul Nicușor Halici, alți primari din Vrancea, consilieri.

Marian Oprișan, inițiator al declarării zilei de 24 Ianuarie ca zi nelucrătoare

În anul 2016, data de 24 Ianuarie-Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată zi nelucrătoare, adăugându-se sărbătorilor legale. Demersuri în acest sens au fost inițiate și făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea de atunci, Marian Oprișan. „A fost voința vrâncenilor în special și a românilor în general ca ziua de 24 Ianuarie să devină sărbătoare națională fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut în realizarea Unirii Principatelor și importanța acestui eveniment care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, declara la momentul aprobării acestei legi, Marian Oprișan.

Acum vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a scris pe pagina sa de facebook că Unirea Principatelor Române este pentru toţi o lecţie despre ceea ce înseamnă unitate. „Mihail Kogălniceanu spunea: «Unirea este actul energetic al întregii națiuni române. Unirea, Națiunea a făcut-o!» Iată cum, Unirea Principatelor Române este pentru noi toţi o lecţie despre ceea ce înseamnă unitatea şi câte lucruri măreţe poate aduce aceasta, atunci când este folosită pentru un scop nobil. Nu le vom putea niciodată mulţumi pe deplin pentru moştenirea ce ne-au lăsat-o, dar putem să încercăm ca, împreună, prin faptele şi acţiunile noastre de astăzi şi de mâine, să arătăm că suntem demni urmaşi ai acestor făuritori de Unire! Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn să reflectăm mai profund la ceea ce suntem ca neam și să fim mai uniți, mai solidari și mai buni. La mulți ani, dragi vrânceni! La mulți ani, România!“, a scris Marian Oprișan.

Și deputatul social democrat, Laurențiu Marin, a spus că modelul politic de la 24 Ianuarie 1859 trebui urmat de clasa politică de astăzi, pentru ca împreună să continue proiectele de dezvoltare ale României. „Unirea Moldovei cu Țara Românească de la 24 Ianuarie 1859 a fost piatra de temelie a României de astăzi, o țară frumoasă, dezvoltată, prosperă, sigură, fiind membă a Uniunii Europene și NATO. Modelul politic de la 24 Ianuarie 1859 trebui urmat de noi, clasa politică de astăzi, pentru ca împreună să continuăm proiectele de dezvoltare a României. Aduc un pios omagiu eroilor care s-au jertfit pentru unitatea și independența României! La Mulți Ani, celor uniți în cuget și-n simțiri, celor care simt românește pentru țară! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Focșani!“, a scris deputatul Laurențiu Marin pe pagina sa de facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?