Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și GALERIE FOTO: Centru al Alianţei Franceze, la Focșani – propunere pentru ambasadoarea Franței

Autoritățile județene au propus să fie deschis la Focșani un centru al Alianței Franceze, o instituție subordonată Institutului Francez din București, pentru a dezvolta relațiile de parteneriat francofone. Propunerea a fost făcută marți în cadrul unui simpozion organizat la Muzeul Unirii din Focșani și intitulat ”Contribuția Franței la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”. Evenimentul organizat de Consiliul Județean și Muzeul Vrancei s-a bucurat de prezența Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, aflată în prima sa vizită oficială în județul Vrancea.

Simpozionul moderat de Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, a avut ca subiect contribuția Franței și sprijinul acordat românilor de către Napoleon al III-lea și de contele Walewski (ministrul de externe al Franței de la acea vreme) pentru realizarea Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859, sub un singur domnitor, un moment istoric care a condus la modernizarea Țărilor Române și a constituit piatra de temelie pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918. „Pentru noi, românii, 24 Ianuarie este o zi plină de semnificații, pentru identitatea noastră ca popor. Acum 164 de ani se întâmpla Unirea, de aici a pornit Unirea, iar Focșani, Vrancea, este inima României. Este remarcabil să vezi că un popor atât de puternic a considerat că trebuie să ajute România. Românii și francezii colaborează și noi suntem un popor francofon. Vă asigur de întreg parteneriatul nostru, suntem deschiși la proiecte comune”, a afirmat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean și profesor de limba franceză.

Ambasadoarea Laurence Auer a vorbit despre Războiul Crimeei din secolul XIX, care „este de o actualitate frapantă”: „În istoria franceză, Napoleon al III-lea are o imagine negativă, iar eu redescopăr în România o istorie pozitivă a acestuia, care, sistematic, a sprijinit ideea independenţei şi a unirii Principatelor Române. Războiul Crimeei din secolul XIX, (…) care a împiedicat Rusia să preia controlul asupra Mării Negre, este de o actualitate frapantă (…) iar astăzi, Franţa şi România sunt nedespărţite în acest nou episod de război”.

La simpozion au mai participat Prințul Mihai Ghyka, descendent al domnitorului Moldovei, Grigore Ghica Voda al V-lea, prințul Șerban Dimitrie Sturza, stră-strănepot al domnitorului Mihail Sturdza, reprezentanți ai administrației județene și locale: vicepreședintele CJ Vrancea Ionel Cel-Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul Cristi Valentin Misăilă, subprefecții Claudia Serafimciuc și Gheorghiță Berbece, senatorii Raluca Ioan și Varujan Vosganian, viceprimarul Alexandra Tătaru, alături de militari, oameni de cultură, șefi de instituții, profesori și elevi. Primarul Misăilă a declarat că „modelul celor care au făcut posibil evenimentul de la 24 Ianuarie 1859 trebuie să fie un exemplul pentru clasa politică de astăzi”.

Președintele Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare au avut o întrevedere și la Consiliul Județean Vrancea cu E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România. „Conducerea administrației județene este deschisă la realizarea de proiecte comune și a reafirmat parteneriatul francezo-român, precum și relațiile de prietenie cu poporul francez”, se arată într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?