Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO și FOTO! Zile de sărbătoare la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, la aniversarea celor 134 de ani

Sãptãmâna aceasta, Colegiul Național “Al. I.Cuza” din Focșani a fost în sărbătoare! Zilele premergătoare lui 24 Ianuarie sunt rezervate, ca în fiecare an, aniversării prestigioasei unități de învățământ vrâncean. Concert coral, competiții, simpozioane, ateliere, expoziții de fotografie și întâlniri emoționante între generațiile de foști absolvenți ai liceului, toate au făcut din Zilele Colegiului „Al. I. Cuza” un eveniment memorabil.

Vineri, 20 ianuarie, sala Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia a fost plină de emoție și bucurie, la deschiderea Zilelor Colegiului Național Al.I.Cuza Focșani.
După cuvântul de deschidere al doamnei directoare Andreea Raluca Săndulescu elevii s-au putut bucura de Concertul Corului de Cameră Pastorala, dirijor Dumitru Săndulachi, intitulat ”Cântecele Unirii”, completat de prezența pe scenă a tinerelor talente, elevi ai Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani, într-o atmosferă de sărbătoare prilejuită și de Ziua Unirii și de cea a Colegiului.
Profesor coordonator: Ionuț Țandără.

Cuvântul cheie al serii a fost calitate și mulțumim tuturor pentru un spectacol deosebit! La mulți ani, Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani, la mulți ani tuturor celor legați sufletește de acest liceu!

 

Hai să dăm mână cu mână! – moment festiv în curtea colegiului

Sâmbătă, 21 ianuarie, a fost a doua zi de activități dedicate Zilelor Colegiului Național ,”Al. I. Cuza” Focșani. În curtea liceului, doamnele directoare Andreea Raluca Săndulescu și Iulia Alina Cucu le-au urat elevilor și profesorilor „La mulți ani” și au mulțumit părinților, reprezentați la deschidere de doamna Ramona Grigoriu și domnul Dan Popescu, membri în Consiliul de administrație, pentru sprijinul acordat în organizarea activităților.

Înainte de a merge la activitățile propuse, elevi, profesori, părinți, au dansat Hora Unirii, marcând astfel și momentul Unirii din 1859.

 

 

Clubul de robotică AiCitizens- vizite de prezentare

Cu ocazia Zilelor Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani, echipa de robotică care se pregătește pentru participarea la o competiție internațională renumită, a decis să le arate tuturor celor interesați, colegi, părinți și profesori cum lucrează și care este rezultatul muncii lor. Echipa de robotică de la Cuza este înființată de patru ani iar acum numără 15 membri, alături de cei doi mentori, un profesor de matematică și un altul de istorie: soții Tiberiu și Mihaela Oprea. Azi, întreaga echipă lucra la ultimele detalii pentru robotul cu care vor merge în competiția oficială.

foto: Gabriel Sava

 

Parlamentul European trebuie să fie egal ca importanță cu parlamentele naționale în cadrul Uniunii Europene – meci organizat de Clubul de debate al CNAIC, profesori coordonatori Livia Silvia Marcu și Gabriela Obodariu, cu participarea Ambasadorilor Juniori din cadrul proiectului EPAS – Școli Ambasador ale Parlamentului European 

Cu prilejul Zilelor Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani a avut loc în biblioteca liceului un meci de debate, organizat de clubul de debate, coordonatori: prof. Livia Silvia Marcu și prof. Gabriela Obodariu, cu moțiunea: Acest Parlament crede că Parlamentul European ar trebui să fie egal cu parlamentele naționale, meci la care au participat ca invitați și Ambasadorii Juniori în proiectul EPAS, Școli ambasador ale Parlamentului European.
Din juriu au făcut parte: doamna profesoară Livia Silvia Marcu, domnul conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice a SNSPA și doamna profesoară Milea.
Cele două echipe implicate în dezbatere au fost formate din:
GUVERN: Mihaela Hînguleșteanu, Alessia Dima – Ambasador Junior EPAS, și Ioana Hondru;
OPOZIȚIE: Ioana Damian, totodată și Ambasador Junior EEPAS, Mara Enache și Irina Blăgan.
Confruntarea argumentelor celor două echipe a înclinat balanța spre echipa mai experimentată a Opozitiei, deși juriul a apreciat și documentarea serioasă pe argumentele Guvernului.

Președintele juriului, doamna profesoară Livia Silvia Marcu și domnul conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu au argumentat în final decizia și au punctat și elemente utile ce ar fi putut servi drept dovezi și exemple în dezbatere.
Felicitări ambelor echipe participante!

 

Conferința: Valori și educație în Uniunea Europeană. Invitați Cristian Pîrvulescu și Măriuca Constantin -biblioteca colegiului

Invitații de onoare la Zilele Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani au fost decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, domnul profesor Cristian Pîrvulescu și lector universitar la SNSPA, Facultatea de Știinte politice, Măriuca Oana Constantin, fostă elevă a liceului. Cei doi invitați au discutat cu elevii despre ”Valori și educație în Uniunea Europeană”, plecând de la tematica europeană a meciului de debate la care au asistat. Incursiunea în istoria Uniunii Europene, discuția despre evolutia instituțiilor acesteia și despre valorile care stau la baza ei au fost câteva din subiectele atinse în conferința domnului profesor Cristian Pîrvulescu.

Activitatea a continuat cu dezbaterea despre valori fundamentale și drepturi ale omului într-un set de exerciții interactive propuse participanților de către Măriuca Oana Constantin.
Mulțumim invitaților pentru activitatea deosebită și de mare impact pentru toti cei prezenti. Sperăm să mai poată onora invitația noastră și cu alte ocazii, spre beneficiul elevilor CNAIC.

 

MaThink- concurs de matematică pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a 

Prima ediție a concursului de matematica MaThink, secțiunea liceu, a reunit elevi ai claselor a 11-a și a 12-a de la profil real, care s-au concentrat să rezolve 10 itemi cu alegere multiplă, pe trei nivele de dificultate, din materia curentă și cea a anilor anteriori. Subiectele au fost elaborate de profesorii catedrei de matematică a colegiului.

S-au remarcat următorii elevi: Alexandru Gheorghe  – clasa a 11-a A – premiul I, Dragomir Mihai și Ilie Sebi – clasa a 11-a B – premiul al II- lea, Dumitru Denisa – clasa a 11-a B – premiul al III lea, Manole Andreea, Ichim Raluca, Ichim Andrei, Tilvar Gabriela – clasa a 11-a B și Popa Yanis – clasa a 11-a A – mențiune.

La clasa a 12-a rezultatele au fost: Lungu Jean – clasa a 12-a A – premiul I, Nicolae Ionuț – clasa a 12-a B – premiul al II- lea, Cojocaru Maria – clasa a 12-a B – premiul al III- lea, Anton Rareș, Stoian Alexandru și Mardare Andrei – clasa a 12-a B – mențiune.

Felicitări echipei de proiect: Silvia Oancia, Mirela Pîrvu, Daniela Sîrghie, Cătălin Uleanu și Tiberiu Oprea.

 

Uniți în diversitate – concurs de cultură și civilizație românească (profesor coordonator Elena Vișinescu)

Concursul de cultură și civilizație românească „Uniți în diversitate” a reunit 13 echipe de câte șase elevi . Fiecărei echipe i-a fost repartizată o regiune istorică. A fost fascinant să vedem elevi atât de implicați care au prezentat regiunile într-un mod atractiv, prin scenete, filmulețe- reportaj, versuri. Au învățat regionalisme, au prezentat portul popular regional, au făcut cunoștință cu specificul gastronomic al fiecărei regiuni, au gătit împreună. Ce au învățat? Dincolo de elementele de geografie, etnografie și gastronomie, lucrul în echipă, colaborarea și nu în ultimul rând bucuria de a dărui.

Premiile, constând în torturi și linguri de lemn artizanale au fost oferite de Consiliul părinților. Felicitări, tuturor!
Prof. coordonator: Elena Vișinescu

 

Atelier de cusături

O activitate inedită cu ocazia Zilelor CNAIC a fost „Atelierul de cusături”.
De la o generație la alta, elementele de identitate românească sunt diferite, de aceea am conceput un atelier care îmbină o activitate cu efect terapeutic cu noțiuni de folclor și simbolistică românească.
Copiii au învățat timp de o oră câteva puncte de cusătură folosite pentru înfrumusețarea diferitelor tipuri de pânză și au încercat să dea viață modelelor pe care și le-au dorit.
Sarcinile repetitive, ce implică existența unei coordonări între mână și creier, ajută adesea la îmbunătățirea răbdării, a echilibrului interior și la liniștirea minții. Tocmai de aceea, activitățile precum cusutul, tricotatul și altele asemenea sunt recomandate a fi practicate încă din copilărie, pentru ca viitorul adult să devină mai calm, mai atent la el și la cei din jur și mai relaxat. Felicitari participantilor!
profesor coordonator: Monica Gaidargi

 

Generații la un ceai – întâlnire online cu foști absolvenți 

„Generații la un ceai“ a fost o întâlnire între elevi, actuali cuzisti și foști elevi cuzisti. Aceștia din urmă, studenți sau absolvenți ai unei instituții de învățământ superior, au împărtășit elevilor noștri motivele care au stat la baza alegerii unei cariere, despre reușite/nereușite, despre criteriile care au dus la selectarea unui loc de munca. Invitați: Cocarlea Andrei, Grozavu Andrei, Gaina Anca, Ionel Ana, Petrea Calin, David Iris, Oancia Irina, Munteanu Alexandru, Francu Sorin. Mulțumim tuturor invitaților pentru că au fost alături de noi astăzi. Prezența și cuvântul lor au dovedit că actualul corp profesoral, la fel ca predecesorii lor, au format în primul rând caractere.
prof. coordonator: Silvia Oancia

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?