Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Viața bate filmul! Un bărbat a omorât un focșănean, a vrut să-i vândă apartamentul, i-a explodat o sobă în față, a fost condamnat, liberat, a înșelat un vrâncean, apoi a dispărut, fiind din nou condamnat

Un vrâncean în vârstă de 54 de ani, condamnat definitiv în 2007 la 17 ani pentru crimă, dar liberat din penitenciar în 2017, a reușit că păcălească un bărbat că îl va ajuta să se angajeze, contra unei sume de bani. Fapta a fost comisă la niciun an de când bărbatul, originar din Vânători, ieșise din penitenciar, acesta fiind destul de convingător că are totuși relații, astfel încât partea vătămată i-a dat 100 de euro pentru a-i facilita angajarea ca paznic. Potrivit rechizitoriului, cei doi s-au întâlnit în vara anului 2018, când partea vătămată i-a mărturisit inculpatului că stă prost cu banii, deoarece soția sa este internată în spital, iar pensia nu îi ajunge pentru a face față cheltuielilor. De aici, inculpatul i-ar fi promis că îl va ajuta să se angajeze ca paznic la un centru de persoane vârstnice, ba chiar că va vorbi cu persoane cu funcții de conducere, inclusiv din primărie, și a dat câteva telefoane pentru „a rezolva”. Însă postul de paznic venea cu un preț, cei 100 de euro, pe care partea vătămată i-a dat inculpatului la scurt timp, stabilind ca punct de întâlnire sediul primăriei din Focșani. Ulterior, cei doi au stabilit că se vor întâlni tot la primărie, însă inculpatul nu a mai venit. După un timp, pentru că nu avea nicio veste, partea vătămată a încercat să îl sune, însă inculpatul nu a mai fost de găsit, așa că a depus o plângere penală la poliție, iar de aici a început ancheta. 

Inițial, când a fost audiat ca suspect, vrânceanul a recunoscut tot, ba chiar a promis că îi va plăti persoanei vătămate suma cu care s-a constituit parte civilă, respectiv 1.000 de lei, până la data de 25.07.2018, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, după acea primă audiere, inculpatul a dispărut, astfel că partea vătămată nu a mai văzut niciun ban. Nici după ce a fost trimis în judecată inculpatul nu s-a prezentat, însă chiar și așa a fost găsit vinovat pentru înșelăciune, iar pedeapsa aplicată, deși nu foarte mare, s-a adăugat la restul rămas din condamnarea pentru omor, astfel că bărbatul ar trebui să se întoarcă în penitenciar. A stat câțiva ani în libertate, dat fiind că a ieșit din penitenciar în septembrie 2017, unde era încarcerat din toamna anului 2005. 

Bărbatul fusese arestat și apoi condamnat definitiv după ce a ucis cu sânge rece un focșănean care avea 72 de ani. După crimă, inculpatul a încercat să vândă apartamentul victimei, pentru 20.000 de euro, falsificând buletinul, prin înlocuirea pozei. La notar însă, cumpărătorii au sesizat că ceva este în neregulă, așa că au anunțat poliția. Până să fie prins, inculpatul reușise să vândă mai multe bunuri care aparținuseră victimei, printre care mașina de spălat și televizorul. Ulterior, acesta a fugit în alt județ unde o sobă i-a explodat în față. Așa se face că, după ce a fost ridicat de poliție, bărbatul a fost mai întâi internat în spital pentru tratament, și mai apoi arestat. 

La finele anului trecut, instanța a dat o sentință atacabilă cu apel: „(…) condamnă pe inculpatul (…), la 1 an şi 6 luni închisoare pentru înşelăciune, (…) revocă liberarea condiţionată pentru restul de 1.882 de zile rămas neexecutat din pedeapsa de 17 ani închisoare la care a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 161/30.03.2007 a Tribunalului Vrancea, definitivă la data de 14.04.2007 prin nerecurare, şi dispune executarea restului rămas neexecutat. (…) pedeapsa se execută în regim de detenţie. (…) aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice; dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat; dreptul de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani de la data la care pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. (…) aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea (…), ce se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. (…) admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă (…) şi obligă pe inculpatul (…) la plata sumei de 450 de lei, cu titlu de daune materiale. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate. (…) obligă pe inculpat la plata sumei de 750 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 250 de lei cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pavlo – Pixabay 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?