Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

GALERIE FOTO: Eminescu – scos din comentarii și dăruit pe înțelesul elevilor: în benzi desenate, scrisori și ecuații

Centrul Județean de Excelență Vrancea: Mihai Eminescu sau despre omul universal al culturii române

În data de 15 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” a avut loc activitatea organizată de Centrul Județean de Excelență, cu tema „173 de ani de universalitate eminesciană”. Activitatea a fost o provocare adresată tuturor elevilor centrului pentru a-l descoperi pe poetul, publicistul și omul de cultură Eminescu, așa cum nu au mai făcut-o până acum, indiferent de disciplina la care ei excelează. Fie că fac parte din grupele de limba și literatura română, limbi străine, matematică, chimie, informatică sau pictură, elevii au realizat legături inedite între opera poetului și fiecare disciplină în parte, prin diferite interpretări ale creației acestuia. 

Toți participanții au dat dovadă de creativitate și originalitate și, mai ales, de dorința de a cunoaște mai mult și mai profund opera eminesciană. Momentele pregătite au cuprins atât interpretări ale creației poetului ori recitarea versurilor acestuia în engleză, dar și abordarea unor texte sub forma unor ecuații matematice, „magii” provocatoare din spectrul chimiei ori integrări în orizontul atât de dinamic al tehnologiilor moderne. 

Elevii din grupa de chimie s-au folosit de reacții chimice pentru a crea un tablou inspirat din poezia „Ce te legeni…‟, iar cei de la grupa de informatică au ilustrat câteva dintre operele poetului sub forma unor benzi desenate digitale. Pe tot parcursul evenimentului, marele poet a fost marcat ca o prezență vie în viața tinerilor de azi, o punte între trecut și prezent și între culturi diferite.

Partea a doua a activității a fost dedicată Concursului epistolar „Și tu citești scrisori din roase plicuri…‟ , concurs organizat cu acest prilej de Centrul de Excelență pentru toți elevii din județ. Concursul le-a permis elevilor de gimnaziu și de liceu să-și folosească imaginația și să redacteze o scrisoare despre pasiunile lor, adresată chiar poetului. O parte dintre copii au avut ocazia să-și citească scrisorile pe scenă, iar la finalul activității de la Ateneu, participanții prezenți au primit câte un plic cu răspunsul la scrisoarea lor, semnat chiar de către marele poet. Premierea elevilor participanți la concurs s-a realizat la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, în cadrul activităților organizate de instituțiile locale de cultură. 

La finalul evenimentului, unii dintre elevii prezenți și-au împărtășit impresiile despre experiența implicării în această activitate și despre munca lor în realizarea lucrărilor. Și au recunoscut că activitatea de cercetare propusă de profesorii îndrumători le-a schimbat perspectiva asupra operei lui Mihai Eminescu: „Până acum îl vedeam pe poet ca pe o prezență pe care nu o înțelegeam, pentru că pe oamenii care nu sunt contemporani i-am văzut tot timpul ca pe un bust în fața școlii; dar acum am înțeles că Eminescu este, de fapt, omniprezent prin toate scrierile sale‟, a spus Maria. „Am reușit să-l văd pe poet prin alți ochi. L-am cunoscut drept filosof, matematician, chimist, nu doar ca poet și scriitor, pentru că el a fost mai mult de atât. Am descoperit că am foarte multe lucruri în comun cu Eminescu, unul dintre ele fiind dorința de a cunoaște cât mai multe lucruri‟, adaugă Teodora. Experiența i-a unit pe elevii Centrului de Excelență într-o activitate de suflet, iar unii dintre participanții la concurs au declarat că au deja idei noi pentru scrisorile pe care i le vor trimite lui Mihai Eminescu în viitor.

Andra Voicu, Colegiul Național „Al. I Cuza” – Centrul Județean de Excelență Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?