Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

GALERIE FOTO: Salvamont Vrancea a avut peste 100 de acțiuni în teren în 2022

Traseul pe munte trebuie ales „în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup‟

Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea a încheiat anul 2022 cu peste 100 de acțiuni în teren. Informația ne-a fost transmisă de Marius Adrian Coviltir, șef formație Salvamont Vrancea, în cadrul unui bilanț de activitate pentru anul 2022. Pe parcursul anului trecut, cei 10 salvatorii montani vrânceni au participat la „intervenții la persoane accidentate, rătăcite sau dispărute, incendii sau alte evenimente neplăcute ‟, reușind să facă față cu brio provocărilor. De asemenea, salvamontiștii vrânceni au desfășurat și activități de refacere și întreținere a infrastructurii turistice montane. „În anul ce tocmai s-a încheiat au fost realizate lucrări pe aproape 80 de km. de potecă. Au fost refăcute marcajele, curățate potecile și au fost amplasați stâlpi cu săgeți indicatoare. Montarea a două refugii noi, unul în apropiere de Lacul Negru și altul în Golul Pietrosului, a mărit numărul acestora la cinci. Astfel, deplasarea turiștilor a devenit mai sigură și mai confortabilă‟, se arată în bilanț. Salvatorii montani au asigurat asistența de specialitate și suportul logistic la zece competiții sportive, iar „elevi din mai multe școli vrâncene au fost însoțiți pe trasee montane și au fost susținute în fața acestora prezentări cu caracter educativ-montan‟.

Pregătire continuă

Pentru a face față cu brio tuturor provocărilor întâlnite în timpul misiunilor, „din programul salvatorilor nu a lipsit «Pregătirea Continuă» împărțită în stagii de vară și de iarnă și care s-a realizat în centre de pregătire locală precum și în Centrul Național de la Padina sub îndrumarea și coordonarea instructorilor Școlii Naționale Salvamont. Alături de echipa de salvatori montani, personalul de conducere și cel administrativ a asigurat condițiile tehnico-materiale optime, contribuind la succesul operațiunilor. Vă mulțumesc tuturor! Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea asigură cu personal calificat 24 de ore din 24 preluarea apelurilor de urgență prin Dispeceratul Salvamont Vrancea și intervine cu echipe special antrenate și dotate la toate situațiile de urgență din zona montană, sub-montană și în toate zonele în care accesul este dificil‟, a mai transmis salvatorul montan Marius Adrian Coviltir.

Cum ne pregătim pentru mersul pe munte și cum ne ferim de pericole

Mersul pe munte înseamnă atât relaxare, cât și pericol. Însă acest pericol poate fi evitat dacă respectăm câteva reguli generale de deplasare în zona montană. Înainte de a pleca la drum trebuie să ne asigurăm că avem un echipament corespunzător, „cel puțin încălțăminte cu talpă aderentă, trusă de prim ajutor, hartă și lanternă‟. Desigur, din rucsac nu ar trebui să lipsească un fluier, un recipient cu apă, o gustare și o pelerină de ploaie. După ce ne-am informat cu privire la traseul pe care ne dorim să-l parcurgem, și am aflat care este prognoza meteo, alegem traseul „în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup‟.

Evitați să plecați singur la drum, iar atunci când abordați trasee mai dificile sau aflate în zone izolate fără acoperire GSM, anunțați la plecare salvatorii montani cu privire la intențiile dumneavoastră. Folosiți doar traseele marcate, urmărind marcajele și indicatoarele de traseu. Nu consumați băuturi alcoolice înainte și în timpul drumețiilor. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele și indicatoarele, viața cuiva poate depinde de acestea. Respectați monumentele naturii și ariile naturale protejate, nu aruncați deșeuri și nu faceți focul în pădure și pe pășunile alpine. În caz de accident, reacționați prompt și eficient pentru a proteja și asigura accidentatul, solicitați ajutor apelând 112‟, ne sfătuiește Marius Adrian Coviltir.

Un alt aspect de care este bine să ținem cont este evitarea deplasărilor seara sau noaptea, iar în caz de rătăcire, putem anunța salvatorii montani apelând Serviciul Unic de Urgență 112. „Păstrați unitatea grupului, rămâneți treji și conștienți, mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia și nu consumați alcool, nu părăsiți zona indicată în apelul inițial, economisiți bateria telefonului și respectați indicațiile salvatorilor‟, mai transmite șeful formației Salvamont Vrancea.

Cum evităm întâlnirea cu animalele sălbatice? „Nu părăsiți potecile marcate; în zonele cu desișuri sau cu vizibilitate redusă faceți puțin zgomot pentru a vă semnala prezența, fluierați sau vorbiți mai tare; nu lăsați ambalaje de alimente sau alte resturi alimentare pe munte – ursul este atras în special de dulciuri, sucuri, bere, fructe, mirosul acestora poate fi detectat de la câțiva kilometri; nu hrăniți urșii, chiar dacă sunt pui, este un animal sălbatic imprevizibil, în plus mama acestuia poate fi în apropiere și poate reacționa violent‟, adaugă Marius Adrian Coviltir.

Pentru informații apelați Dispeceratul Salvamont Vrancea disponibil 24/24 la numărul de telefon: 0738 40 70 80. Dacă vă aflați în pericol, sunteți victima sau martorul unui accident montan apelați numărul unic de urgență 112!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?