Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Compensații de 11,9 milioane lei pentru proprietarii de păduri din Vrancea

Proprietarii de păduri din Vrancea au solicitat Gărzii Forestiere Focșani să acorde compensații financiare de peste 11,9 milioane lei pentru suprafețele de pădure situate în zonele protejate unde nu au voie să exploateze lemn. Un bilanț publicat de Garda Forestieră Focșani arată că solicitările au fost depuse și analizate până la termenul limită de 30 iunie 2022. La nivelul județelor arondate Gărzii Forestiere Focșani au fost depuse 84 de documentații, cu o valoare totală de 17,9 milioane lei. Cea mai mare valoare a compensațiilor este la Vrancea, cu 11,9 milioane lei, urmată de Buzău cu 4,4 milioane lei și Brăila, cu 1,05 milioane lei.

Raportul Gărzii Forestiere pentru anul trecut arată o scădere a suprafețelor de pădure neadministrate și pentru care nu sunt asigurate servicii silvice. La sfârșitul anului trecut în Vrancea erau identificate 6359 hectare pentru care nu era asigurată paza, comparativ cu Buzău unde erau 8970 hectare. Sunt suprafețele de pădure cele mai expuse la furturile de lemn, de-a lungul anilor fiind constatate cele mai mari pagube produse de toporatori. „Instituția noastră a făcut demersurile necesare în vederea identificării suprafețelor pentru care proprietarii nu se cunosc sau au decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală și notificarea ocoalelor silvice nominalizate/a primăriilor cu privire la intenția de a efectua controale de fond/asigurarea pazei pentru aceste suprafețe de fond forestier”, se arată în bilanțul Gărzii Forestiere Focșani.

În paralel cu aceste acțiuni au crescut acțiunile de control în pădurile aflate în administrarea ocoalelor silvice de stat sau private. Conform Gărzii Forestiere Focșani, la nivelul celor șase județe au fost realizate 1023 controale în 2022, cu aproape 25% mai multe decât în anul anterior. Verificările s-au soldat cu 481 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 1,1 milioane lei. De asemenea, au fost înaintate 42 sesizări penale către parchetele teritoriale, din care 35 au fost pentru infracțiuni ca urmare a tăierilor ilegale de arbori. În aceste cazuri a fost estimat un prejudiciu de 518343 lei iar volumul total al arborilor tăiați ilegal a fost de 1038 mc.. Tot anul trecut, în urma controalelor efectuate la instalațiile de transformat lemn rotund, depozite și cu ocazia controlului circulației materialelor lemnoase, a fost confiscată o cantitate de 1783 mc material lemnos.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?