Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Bolile venerice, impediment la căsătorie. Certificatul medical prenupțial este obligatoriu

Plănuiești să te căsătorești? Ai nevoie de certificatul medical prenupțial. Ce este și cine-l eliberează? Află în materialul următor. „Potrivit dispoziţiilor Codului familiei, secţiile şi birourile de stare civilă nu vor oficia căsătorii până când cei ce vor să se căsătorească nu vor dovedi, prin certificate medicale eliberate de unităţile sanitare, că nu suferă de o boală venerică în formă transmisibilă.

Certificatele medicale se eliberează numai pe baza rezultatelor examenelor serologice efectuate cu cel mult două săptămâni înainte şi au o valabilitate de două săptămâni de la eliberare. Nu se vor elibera astfel de certificate medicale bolnavilor suferind de boli venerice decât după completa lor vindecare‟, este specificat pe site-ul www.lege5.ro.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Evidenței Persoanelor Focșani, „certificatul medical prenupţial (privind starea sănătăţii) este valabil 14 zile de la data emiterii până la data căsătoriei şi trebuie să conţină parafa şi semnătura medicului şi menţiunea expresă SE POATE CĂSĂTORI. Nu se admit certificate cu modificări sau ştersături‟.

Cât costă certificatul medical prenupțial

În Vrancea, prețul certificatului medical prenupțial variază între 60 și 200 de lei. Spre exemplu, la Spitalul Militar „Dr. Alexandru Popescu‟ Focșani, certificatul medical prenupțial se eliberează de către medicul de familie al spitalului. În cazul în care viitorii soți nu sunt în evidența medicului de familie al Spitalului Militar Focșani, aceștia vor avea nevoie de adeverință cu antecedentele medicale de la medicul/medicii de familie de care aparțin. Prețul certificatului medical prenupțial care cuprinde analizele HIV și VDRL este 150 de lei, iar persoanele care au făcut deja aceste analize de sânge în altă parte, plătesc 60 de lei pentru eliberarea certificatului prenupțial. Certificatul prenupțial se va elibera cu 1 sau 2 zile înainte de căsătorie.

Prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, reprezentanții Spitalului Municipal Adjud anunță că sunt alături de viitorii miri și le oferă „certificatul medical prenupțial la cel mai bun preț! În tariful de 150 lei sunt incluse: radiografia toracică și analize de sânge-HIV și VDRL . Certificatele prenupțiale nu fac obiectul decontării de către CAS.  Eliberarea certificatului se face în baza adeverinței de la medicul de familie (clinic sănătos). Certificatele medicale prenupțiale se pot elibera și în aceeași zi în care vă prezentați la spital, cu un timp de așteptare de 60-90 minute (necesar pentru procesarea probelor de sânge, finalizarea examenelor medicale și completarea rezultatelor)‟.

Certificatul medical prenupțial se eliberează și la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani, prețul fiind de 200 de lei. Persoanele trebuie să se prezinte pentru eliberarea acestui document la Ambulatoriul Integrat al spitalului (policlinică).

Alte documente necesare pentru căsătoria civilă

Reprezentanții Serviciului Public Comunitar Local de  Evidență a Persoanelor (SPCLEP)  Focșani anunță că „actele pentru încheierea căsătoriei se depun cu 11 zile calendaristice înainte, termen în care se cuprind atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria‟. În afară de certificatul medical prenupțial, persoanele care vor să se căsătorească mai au nevoie și de: acte de identitate valabile ale ambilor soţi (original şi copie xerox) – cu mențiunea că unul dintre soţi trebuie să aibă domicilul sau reşedinţa valabilă în municipiul Focșani; certificate de naştere ale viitorilor soţi (original şi copie xerox); declaraţia de căsătorie, care se face personal de către viitorii soţi, în scris, în faţa ofiţerului de stare civilă; după caz, acte din care să rezulte desfacerea căsătoriilor anterioare.

În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi vor menţiona regimul matrimonial ales, ei pot opta între: Regimul comunităţii legale; Regimul separaţiei de bunuri; Regimul comunităţii convenţionale.

La Focșani, programările în vederea oficierii căsătoriei se pot face și online. Mai multe informații cu privire la înregistrarea căsătoriei puteți găsi accesând site-ul SPCLEP Focșani, https://bit.ly/3Hcq8DQ.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?