Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO și GALERIE FOTO: Temei și Dăinuire în cultura română – eveniment la Universitatea din Focșani

Ziua Culturii Naționale a fost omagiată la Focșani și prin evenimentul Temei și Dăinuire în cultura română organizat de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură, în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Centrul de Excelență în Cultură și Civilizație Românească București, Consiliul Județean Vrancea, Asociația Elevilor din Vrancea și Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea.

Invitații evenimentului care a avut loc în incinta sediului din Focșani a celei mai vechi Universități din țară, Universitatea din Iași, au fost: antropologul Gheorghiță Geană – doctor în Filosofie, geograful Ionel Boamfă – lector universitar al Facultății de Geografie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, eseistul Christian Crăciun, filosoful Vianu Mureșan, antropologul Sebastian Ștefănucă și editorul Valentin Ajder, coordonatorul editurii Eikon.

Lectorul univ. dr. Ionel Boamfă a deschis seria comunicărilor printr-o demonstrație a legăturii dintre creștinism și temeiul culturii române, fiecare dintre ceilalți invitați făcând referiri ample la aspectele care au conferit dăinuire culturii române astfel întemeiate și care a culminat prin geniul ei eminescian. Antropologul Sebastian Ștefănucă a remarcat – față de prezența invitaților și a aspectelor conferențiate – că, ,,dacă astăzi, de Ziua Culturii Naționale, este o capitală, atunci ea este la Focșani”, parafrazând vorba vechilor domnitori ,,să vedem ce zice Vrancea”.

Profesorul și cercetătorul științific Gheorghiță Geană a fost omagiat prin prezentarea celor două volume de studii și comunicări editate în onoarea domniei sale de către Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române precum și de către Societatea Prahoveană de Antropologie Generală.

Copiii și tinerii din cadrul atelierelor organizate în Vrancea de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură au susținut câteva momente literar-artistice, iar solistele eleve ale Liceului de Artă Gheorghe Tattarescu, Cătălina Dragomir și Andreea Racovițeanu au interpretat lucrări vocal-instrumentale pe versuri de Mihai Eminescu.

Fragmentele literare și artistice interpretate de copii și tineri au fost susținute de aceștia și pe 14 Ianuarie 2023, la București, în cadrul proiectului ,,Cultura română pentru copii” derulat de Centrul de Excelență în Cultură și Civilizație Românească București. ,,Ne-am adunat astăzi aici pentru a-i sărbători pe toți aceia care, în ciuda unei istorii greu încercate, au reușit să clădească poporului nostru o cultură națională, o cultură pe care avem datoria să o cunoaștem, să o prețuim și să o ducem mai departe în frumusețea ei! Prin ceea ce vom face azi, aici, noi, cu mic , cu mare, încercăm să împlinim această datorie, invitându-vă să urmăriți fragmente din operele lui Mihai Eminescu, Simion Mehedinti, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Petre Țuțea, Vasile Băncilă, Nicolae Iorga.” a fost mesajul transmis de copii în deschiderea evenimentului.

Evenimentul Temei și Dăinuire în cultura română a ajuns anul acesta la a șaptea ediție, fiind încheiat în nota de generozitate culturală a invitaților care au apreciat șansa de dăinuire a unei culturi autentice românești atât timp cât tânăra generație are acces la o educație temeinică în spiritul valorilor culturale autentice și nu la tipuri conjuncturale de educație.

Prof. dr. Răzvan Săcrieru

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?