Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Adolescent condamnat după ce a condus băut pe când avea 14 și 15 ani

Un adolescent din Vrancea, acum în vârstă de 16 ani, a fost condamnat la o măsură educativă în urma unor experiențe bahice, pe fondul cărora a urcat la volan și a condus pe drumurile publice, deși, evident, nu avea permis de conducere. Tânărul a fost judecat pentru fapte comise în vremea când avea 14 și 15 ani, fapte aproape la indigo: a sustras mașina tatălui său vitreg și, după ce a consumat ceva alcool, a ieșit la plimbare cu prietenii. Minorul a fost depistat pentru prima dată de polițiștii rutieri în a doua zi de Crăciun din 2020, pe DJ 205 M – în afara satului Ungureni – când conducea o autoutilitară. Atunci, alcoolemia minorului atingea o valoare de 0,90 grame la mie alcool pur în sânge, explicată de acesta prin consumarea a câteva beri.

Sincer, inculpatul a recunoscut ceea ce făcuse, cu mențiunea că dorise să îi facă o farsă tatălui său vitreg, care lăsase cheile în contact, și să îi mute autoutilitara câțiva metri mai încolo de locul unde bărbatul o lăsase. Numai că, la niciun an distanță, în septembrie 2021, când deja avea 15 ani, adolescentul a fost din nou prins de poliție beat și fără permis, pe DJ 205 M. A doua oară, tânărul a fost reclacitrant și agresiv, motiv pentru care a fost încătușat și condus la spital, pentru recoltarea de probe biologice. În urma testării, a reieșit că minorul avea o alcoolemie de 0,99 grame la mie alcool pur în sânge, la spital tânărul declinându-și identitatea, recunoscând totodată că nu are permis de conducere. Ulterior, tânărul – acum elev la un liceu din Focșani – a povestit că a fost la o petrecere, unde a băut aproximativ 100 ml de coniac, iar pe drumul spre casă a fost tras pe dreapta.

La câteva luni, adolescentul a fost trimis în judecată, iar în primele zile ale acestui an a fost condamnat de către instanța de fond: „(…) aplică inculpatului minor (…), măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Vrancea, pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (fapte din 26.12.2020) şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (fapte din 11.09.2021), (…) impune inculpatului obligaţia „de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta”. Atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării, cu rea-credinţă, a condiţiilor de executare a măsurii educative sau a obligaţiilor impuse, (…) respectiv înlocuirea măsurii luate inițial cu o altă măsură educativă neprivativă de libertate mai severă sau înlocuirea măsurii luate inițial cu o măsură educativă privativă de libertate. (…) obligă inculpatul (…), prin reprezentantul legal (…) la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care 1.300 de lei reprezintă cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?