Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Peste 40 de firme vrâncene, amendate în urma controalelor privind serviciul de pază şi funcţionarea sistemelor de securitate

Verificări pe linia sistemelor de securitate
la unitățile economice din județ

În vederea prevenirii și combaterii unor evenimente negative pe linia infracțiunilor contra patrimoniului, în cursul lunii decembrie 2022 polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au efectuat verificări la 196 de unități economice (95 super/market-uri, 11 casierii colectoare, 15 stații de comercializare a carburanților, 31 transporturi de valori și 44 alte unități care manipulează valori însemnate).

Ca urmare a controalelor efectuate, au fost aplicate 41 de sancţiuni, în valoare totală de 39.500 lei.

Cu acest prilej, solicităm tuturor administratorilor de unități economice să-și asigure unitățile la terminarea programului de lucru, să-și verifice funcționalitatea sistemelor de alarmă la efracție la parametrii optimi, depozitarea numerarului să fie efectuată în seifuri agrementate din punct de vedere tehnic, iar transportul de numerar să se facă numai în condițiile prevăzute de lege. Totodată, orice eveniment negativ trebuie să fie sesizat de îndată instituției noastre, în vederea dispunerii măsurilor ce se impun.

De asemenea, reamintim pe această cale că în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 și ale H.G. nr. 301/2012 regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu sunt obligate să asigure paza acestora, în baza analizei de risc la securitatea fizică.

Paza unităților comerciale în conformitate cu prevederile legale se asigură prin una din formele prevăzute de legislația în domeniu, respectiv:

OBLIGATORIU prin:
– pază fizică umană (pază proprie sau prin societăți specializate) sau,

– existența unui sistem de detecție antiefracție (acesta având rolul de a detecta sau sesiza pătrunderea neautorizată în spațiile protejate).

SE RECOMANDĂ:
– instalarea unui subsistem de televiziune cu circuit închis care să permită observarea/recunoașterea/identificarea persoanelor (acesta având un rol atât preventiv cât și de vizualizare a furturilor înregistrate, atât pe timpul orelor de program precum și atunci când subsistemul de detecție la efracție este dezactivat, cât și în afara orelor de program);

– conectarea sistemului de alarmă antiefracție la dispeceratele zonale de monitorizare din cadrul societăților specializate (acesta are rolul de a sesiza tentativele de efracție de la obiectiv în dispecerat, care vor putea fi comunicate echipajelor de intervenție).

Transporturile de valori monetare în cuantum de peste 10.000 euro ori echivalentul în lei a acestei sume se efectuează în condiții speciale, conform prevederilor planului de pază întocmit de unitatea ale cărei bunuri sau valori se transportă, cu avizul poliţiei, care este obligatoriu.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea asigură administratorii de unități economice de întreaga disponibilitate faţă de problemele din domeniu şi sunt deschişi colaborării, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii, în vederea protejării patrimoniului şi a vieţii persoanelor.

Comunicat IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?