Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Cinci persoane şi patru firme din România, inculpate pentru fraudă cu fonduri UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării

Biroul Parchetului European (EPPO) în România a sesizat, la 19 decembrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un dosar penal în care cinci persoane fizice şi patru societăţi comerciale au fost puse sub acuzare pentru participarea la o organizaţie criminală în vederea obţinerii frauduloase a peste 3 milioane de euro din fondurile UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării.

Conform unui comunicat publicat vineri pe site-ul Parchetului European, printre acuzaţiile aduse inculpaţilor se numără folosirea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea ilegală de fonduri de la bugetul UE, precum şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor.

Suspecţii ar fi constituit, începând cu anul 2018, un grup infracţional organizat pentru a obţine fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operaţional Regional 2014-2020), în mod fraudulos. În acest scop, suspecţii au dezvoltat o schemă cu mai multe companii, controlate fie direct, fie prin intermediari.

Doi dintre suspecţi ar fi pus la dispoziţia grupului patru firme care au obţinut în mod abuziv fonduri europene şi le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecţii ar fi pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparenţă falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existenţa resurselor financiare aferente contribuţiei proprii şi organizarea transparentă a procedurilor de achiziţie. Manipularea procedurilor de achiziţii publice a dus la stabilirea unor preţuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăţi controlate de ceilalţi doi, la un preţ supraevaluat.

Alţi doi suspecţi erau consultanţi specializaţi în fonduri europene şi au oferit sprijin grupului.

La 24 mai 2022, în cadrul acestei anchete, au fost percheziţionate, la cererea EPPO, cincisprezece clădiri din Bucureşti, Gorj, Giurgiu şi din zona Deltei Dunării.

În timpul investigaţiei, au fost confiscate 500 000 de euro, precum şi echipamente grele şi bunuri imobiliare, toate în valoare totală de 5 milioane de euro.

În plus, a fost stabilită o cauţiune pentru trei dintre inculpaţi, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?