Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Concert de colinde în sala Casei de Cultură din Odobești

Concert de colinde în orașul dintre vii, Odobești

,,Acum te las, fii sănătos,
Și vesel de Crăciun.
Dar nu uita, când ești voios,
Române, să fii bun!”

Ne apropiem cu pași repezi de minunata sărbătoare a marii bucurii – Crăciunul. La această vreme, Biserica ne cheamă să cugetăm adânc la acest eveniment extraordinar, care a fost venirea în lumea noastră a Fiului lui Dumnezeu. Sărbătoarea Crăciunului este pentru noi toți prilej de bucurie, de petrecere duhovnicească, în rugăciune și în cântec de colind strămoșesc. Valoare neprețuită prin originea și mai ales prin vechimea lor, sosite din adâncul istoriei creștine și românești, colindele reprezintă cântecul nostru strămoșesc și una dintre cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc.
Colindatul, atât la țară cât și la oraș, a rămas o sărbătoare a comunității, a copiilor și tinerilor care colindă ca și a celor care primesc pe colindători răsplătindu-i cu daruri și contribuind astfel la păstrarea datinilor străvechi.
Frumoasele colinde au răsunat sâmbătă, în seara de 17 decembrie 2022, în sala Casei de Cultură din Odobești, condusă de Daniel Gîrleanu. Oamenii acestor locuri au arătat încă o dată că sunt adevărați păstrători de obiceiuri și datini populare din vechime, dar care sunt simțite la aceeași intensitate și astăzi. Chiar dacă progresul societății schimbă de la o zi la alta viața unei comunități, datorită primarului Daniel Nicolaș, în Odobești, obiceiurile strămoșești sunt mai vii ca niciodată. Evenimentul deosebit organizat de Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord, reprezentată prin președintele Verona Calmîș și Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu”, reprezentat prin profesor Ioana Roșu, a fost realizat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Odobești.
Artiști mai mari și mai mici, de la Corul Glissando al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, aflat sub conducerea Ioanei Roșu, Corul de Copii „Accord” al Asociației Accord din Focșani, condus de Verona Calmîș, Grupul „Cetinița”, coordonat de Anamaria Botezatu și colindătorii în acorduri de chitară, aflați sub coordonarea lui Cristian Gheorghe, au încântat publicul odobeștean, ca niște adevărați mesageri ai bucuriei Nașterii Domnului, umplând sufletele acestora de bucurie. Zâmbitori și cu voci pline de căldură, prin urările de bine și frumoasele colinde interpretate cu drag, au încântat cu piesele lor și au făcut ca auditoriu să redevină pentru o clipă, copii.
Momentele artistice au fost intercalate cu strofe bine alese de actorul Valentin Cotigă, un partener de suflet al celor două coruri, mereu prezent la frumoasele evenimente organizate împreună.
Ca o adevărată gazdă, edilul a împărțit colindătorilor daruri spre deliciul celor mici care au umplut sufletele celor prezenți în fiecare moment al spectacolului, de entuziasm, emoții, bucurii, lacrimi, toate acestea adunate în inima românului, cel iubitor pe Dumnezeu. Pentru a întregi atmosfera caldă a sărbătorilor, în holul Casei de Cultură a fost organizată expoziția cu vânzare Feerie de Crăciun, cu produse hand-made, lucrate cu migală și dragoste de Direcția Generală pentru Protecția Copilului Vrancea și de Alisa Hârcan – Doctor Crochet din Focșani și invitații săi.
Organizatorii mulțumesc tuturor partenerilor media și a celor care au susținut acest eveniment, realizat din suflet pentru suflet, în orașul viilor domnești, urând tuturor sărbători binecuvântate, cu frumusețea bucuriei colindelor și a clinchetului vesel de clopoțel.

Silviu Roșu

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?