Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: De Crăciun, vrei să fii bun, dar nu știi cum? Ajută-i pe ei: Tinerii de la Modulul de tip Familial Dumbrăveni

Astăzi, vă prezentăm povestea celor 12 beneficiari ocrotiți în cadrul Modulului de tip Familial Dumbrăveni, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Andreea Costin este șefa centrului de la Dumbrăveni din 2015 și spune că, deși este un centru mixt, în momentul de față toți cei 12 beneficiari sunt băieți cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani. „Acest centru funcționează din anul 2004 și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 26 de ani. Momentan avem numai băieți, însă este un centru mixt. În Modulul de tip Familial Dumbrăveni beneficiarii sunt tineri proveniți din familii, veniți la noi cu sentință judecătorească. Sunt tineri ai căror părinți fie nu mai sunt în viață, fie i-au părăsit. Finalitatea cazurilor, în mare parte, este reintegrarea în familie sau inserția în câmpul muncii. Dar, nu în cazul tuturor se poate face reintegrare în familia naturală‟, spune Andreea Costin.

Toți cei 12 tineri de la centrul Dumbrăveni urmează fie cursurile școlilor profesionale, fie pe cele liceale din Focșani. Întreaga comunitate i-a acceptat și le-a oferit suport, astfel încât centrul să le devină „acasă‟, adică acel loc în care acești tineri sunt ocrotiți, iubiți, ajutați și respectați.

Pregătiri de sărbători

În cadrul centrului de la Dumbrăveni am fost întâmpinați de Silvia Daniela Pană, educator, care lucra câteva ornamente de Crăciun alături de Alex, unul dintre beneficiari. „Facem diferite ornamente pentru săbătorile de iarnă din conuri de brad cu diferite nuanțe de acuarele, frunze și bețișoare de frigărui. Încercăm de fiecare dată să venim cu idei noi. Băieții sunt de mare ajutor, însă de un real ajutor este și șeful centrului, doamna Andreea Costin, care este alături de noi de fiecare dată. Băieții lucrează cu mare interes în cadrul atelierului de creație. Alex este un copil care are un talent deosebit – pictează deosebit de frumos. Este foarte talentat‟, spune Silvia Pană.

Elev în clasa a XI-a la Liceul de Artă „Ghe. Tattarescu‟ Focșani, Alex spune că i-a plăcut de mic să „mâzgălească pereții‟, dorindu-și să studieze la un liceu de artă. „Nu știu dacă mă voi duce în continuare pe arte și la Facultate. Mi-aș dori, dar să văd și ce sprijin o să am. Cei din Direcție mă sprijină cu o facultate, cu tot ce am nevoie pentru viitor‟, spune Alex. „Când lucrează la atelierul de creație, băieții se implică și se vede clar că le place ceea ce fac. Sunt ajutați atât de doamnele educator și instructorii de educație, cât și de mine, de psihologul și de asistentul social al centrului. Anul acesta, ornamentele realizate de băieți vor putea fi văzute la târgul organizat de Consiliul Județean Vrancea în Crângul Petrești‟, spune Andreea Costin.

Nevoile centrului de la Dumbrăveni sunt multe, începând cu îmbrăcăminte, produse de igienă și alimente, însă cel mai frumos cadou pe care l-ar putea primi tinerii, mai ales în această perioadă, este vizita cuiva dispus să stea de vorbă cu ei, să le asculte poveștile și să le arate că sunt importanți și unici în această lume. „Așteptăm pe oricine să vină la noi doar să ne viziteze. Poarta noastră este tot timpul deschisă. Îi așteptăm să vadă ce presupune un centru rezidențial. Nu este un centru, ci o casă ca oricare alta plină de lumină și de zâmbetul acestor copii. Pentru că sunt tot copii, indiferent că au 18 spre 19 ani‟, adaugă Andreea Costin.

Date de contact DGASPC Vrancea:

Telefon: 0237-230-789

Fax: 0237-230-788

E-mail: dgaspcvn@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?