Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Focșani. Focuri de artificii la nunți sau alte evenimente, doar cu acordul primăriei

Firmele care vor executa focuri de artificii la nunți sau alte tipuri de evenimente organizate în Focșani vor trebui să obțină acordul de la Primăria municipiului. Un proiect de act normativ privind organizarea și desfășurarea jocurilor de artificii pe raza municipiului Focșani a fost lansat în dezbatere publică și modifică o hotărâre a Consiliului Local Focșani din 2007 care stabilea condițiile ce trebuie respectate de firmele care organizează jocuri de artificii la evenimentele din municipiu. Noile cerințe sunt puse în acord cu legislația română, respectiv legea 126 din 1995. Aceasta prevede că organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului județean de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective. „În vederea emiterii acordului este necesară aprobarea unui regulament care să asigure un management corect și să cuprindă prevederi specifice aplicabile organizatorilor de evenimente”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Astfel, organizatorii de evenimente, persoane fizice sau juridice, vor depune la Primăria Focșani o cerere de eliberare acord pentru jocuri de artificii. Documentele pentru eliberarea acordului de către Primărie trebuie depuse cu cel puțin 15 zile înainte de efectuarea jocului de artificii iar răspunsul se dă în maxim 10 zile. Spre deosebire de condițiile actuale, solicitanții trebuie să prezinte o copie după autorizația eliberată de Poliție dar și un acord al proprietarului locației unde se va desfășura focul de artificii. În funcție de durata jocului de artificii, organizatorul trebuie să achite o taxă, respectiv 300 lei/eveniment dacă durata este mai mică de 10 minute și 500 lei/eveniment dacă are o durată mai mare de 10 minute. Vor fi exceptate de la plata taxei evenimentele de interes local, național sau internațional, precum și manifestările cultural-sportive importante desfășurate în colaborare cu Primărie Focșani.

(1) Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. (2) Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații: a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri, se arată în proiectul de act normativ.

Sursa foto: Miguel Acosta-pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?