Iran: Poliţia moravurilor a fost dizolvată, a anunţat procurorul general

0
51

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată, a anunţat duminică procurorul general iranian, transmite DPA. ”Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh. Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei. Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară. Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran. Amini a decedat în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese arestată.

Consiliul suprem al securităţii naţionale din Iran a afirmat sâmbătă că „peste 200 de persoane” au fost ucise în manifestaţiile care au loc în Republica Islamică de două luni şi jumătate, relatează AFP şi dpa. Acest bilanţ cuprinde „decese din rândul civililor şi forţelor de securitate, victime ale ciocnirilor între grupări opuse, participanţi la revolte, grupuri contrarevoluţionare şi separatişti”, a consemnat agenţia oficială Irna.

Lunea trecută, generalul Amirali Hajizadeh, comandant al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, a indicat un bilanţ de peste 300 de decese. Consiliul securităţii a mai estimat totodată sâmbătă că pagubele înregistrate în această perioadă se ridică la „mii de miliarde de riali” (360.000 de riali fiind echivalentul a 1 dolar SUA).

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a asigurat la rândul său sâmbătă că Parlamentul şi Autoritatea judiciară se preocupă de chestiunea obligativităţii vălului pentru femei şi a promis „rezultate rapide”, fără a preciza însă în ce sens ar putea fi modificată legea. El a menţionat într-un discurs la Qom că miercuri a avut loc „o reuniune cu comisia culturală a parlamentului şi rezultatele se vor vedea într-o săptămână sau două”. În ce-l priveşte, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Teheran că „legea fundamentală (a ţării) are valori şi principii solide şi imuabile, (…) dar există metode de implementare a Constituţiei ce pot fi modificate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here