Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

FOTO: Patru premii câștigate de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, la Târgul de Invenții și Inovații din domeniul alimentar „INOVALIMENT 2022‟

De curând s-a încheiat cea de-a treia ediție a Târgului Internațional de Invenții și Inovații din domeniul alimentar „INOVALIMENT 2022‟, iar Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității „Dunarea de Jos‟ Galați, a obținut patru premii. Evenimentul a fost organizat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj și Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.

Marți, a avut loc o conferință de presă la care au fost invitate reprezentantele Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor Galați care s-au întors cu premii de la „INOVALIMENT 2022‟. Anul acesta, „Marele Premiu pentru INOVAȚIE‟ a fost obținut de Adina Teodorescu prin valorificarea integrată a fructelor de măceșe (Rosa canina) în produse alimentare și bioingrediente cu funcționalitate demonstrată‟.

La Categoria „ALIMENTELE VIITORULUI‟, Oana Nistor, lector la UDJ Galați, a obținut Premiul I pentru „valorificarea sucului de struguri din soiul Băbească neagră, la obținerea de produse gelificate (Jeleuri din suc de struguri din soiul Băbească Neagră)‟.

La categoria „BIOTEHNOLOGII‟, Marina Pihurov a câștigat Premiul I pentru un „ingredient tribiotic obținut prin co-fermentare cu consorții de microorganisme din culturi artizanale‟, în timp ce la categoria TEHNOLOGII ALIMENTARE‟, Daniela Serea a obținut Premiul II pentru „Bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii‟.

Din cele șapte lucrări cu care facultatea noastră a participat, patru au fost premiate‟

Prof. univ. dr. ing. Nicoleta Stănciuc, prodecanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor Galați, a precizat că Târgul de Invenții și Inovații din domeniul alimentar „INOVALIMENT 2022‟ s-a desfășurat online în perioada 21-25 octombrie a.c, iar UDJ Galați este parteneră în acest proiect încă de la început. „Evenimentul este absolut remarcabil pentru că oferă posibilitatea mediului academic de a populariza invențiile și inovațiile din sectorul agroalimentar astfel încât infomația să ajungă mai ușor la mediul economic și la consumator. În cadrul acestui eveniment, Facultatea noastră a participat cu șapte lucrări, dintre care patru au fost premiate‟, a spus prof. univ. dr. ing. Nicoleta Stănciuc.

În cadrul conferinței, Oana Nistor, câștigătoarea Premiului I la categoria „ALIMENTELE VIITORULUI‟, a explicat de ce a ales soiul de struguri Băbească Neagră pentru produsul ei. De ce am ales soiul de struguri Băbească Neagră? În primul rând pentru că este un soi autohton destul de răspândit pe teritoriul țării noastre, cu o vechime foarte mare, care datează încă de pe timpul geto-dacilor. Culoarea lui extrem de plăcută și cantitatea de zahariu pe care o are – undeva la 180 grame/litru, în sezonul mai ploios și 200/210 grame/litru în sezonul secetos, îl califică și pentru obținerea altor produse în afară de cel de bază, și anume vinul‟.

La baza ideii de „bere cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii‟, produsul Danielei Serea, a stat dorința de „valorificare a subproduselor agroalimentare în vederea susținerii economiei circulare‟. „Se știe că în urma prelucrării industriale a strugurilor rezultă cantități mari de deșeuri care nu sunt valorificate. Cu toate că acestea sunt considerate deșeuri, ele conțin cantități importante de compuși biologici activi, cum ar fi antioxidanți, coloranți și compuși naturali de sinteză, care pot înlocui cu eficiență aditivii de sinteză din produsele alimentare‟, adaugă Daniela Serea. Așadar, coloranții sintetici au fost înlocuiți cu cei naturali obținuți în special din zona vegeală. Această bere este în curs de brevetare, proces care de altfel este de lungă durată.

Marina Pihurov, câștigătoarea Premiul I la categoria „BIOTEHNOLOGII‟, spune că tematica abordată se referă la un ingredient cu potențial tribiotic la baza căruia a stat valorificarea consorțiilor microbiene pe un substrat neconvențional, format din colostru, ceai negru și zahăr. Consorțiile microbiene utilizate au fost Kombucha și granulele de chefir de lapte. Acestea reprezintă un consorțiu de microorganisme format din drojdii, bacterii acetice și bacterii lactice. S-a obținut un ingredient care poate fi folosit în furaje sau în diverse produse alimentare, acesta având potențial tribiotic, adică prebiotic, probiotic și postbiotic. Ingredientul conține diverși compuși bioactivi cu activitate antioxidantă ridicată. Momentan, ingredientul este testat pentru furaje pentru pești, însă urmează să mai studiem și să testăm acest ingredient și în produse alimentare‟.

Prodecanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor Galați spune că tehnologiile utilizate în cadrul acestor produse sunt simple, astfel încât acestea să fie disponibile tuturor categoriilor socio-economice.

Premii „INOVALIMENT 2022‟: https://fundatiadanvoiculescu.ro/targul-de-inventii-si-inovatii-din-domeniul-alimentar-inovaliment-premii-editia-2022/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?