Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Acţiunea „Foc de Artificii”, în plină desfășurare! Ce e legal și ce se pedepsește cu amendă sau ÎNCHISOARE

Poliţia Română a demarat la nivel național acţiunea „Foc de Artificii”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Polițiștii vrânceni vor acționa până în data de 4 ianuarie 2023 pentru prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) sau prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice

Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 11 acțiuni și controale, fiind înregistrate 3 dosare penale, în care sunt cercetate 3 persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 3 infracțiuni și aplicată o sancțiune contravențională.

Totodată, au fost confiscate aproape 9 kg articole pirotehnice în valoare de 610 lei.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută si pedepsită art. 37 alin. 1 lit a din Lg. 126/1996.

Ca reper, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, la nivelul județului Vrancea au fost efectuate 158 acțiuni și controale, fiind înregistrate 39 dosare penale, în care sunt cercetate 39 de persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 39 infracțiuni și aplicate 15 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5500 de lei.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au cooperat cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm:

– achiziționarea articolelor pirotehnice doar de la persoane fizice și juridice autorizate
-verificarea etichetei atunci când achiziționațiă articole pirotehnice
-sesizarea poliției atunci când suspectați vânzarea ilegală de articole pirotehnice.

Vă readucem în atenția câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Aceste articole pirotehnice prezinta un risc scazut si sunt de genul, vulcani, fântâni, făclii bengaleze, artificii de tort, artificii de brad, etc.

Articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. ATENȚIE – în această categorie se încadrează în general petardele, care nu sunt obiecte pirotehnice de divertisment, ci au un scop tehnic. Articolele pirotehnice din categoria P1 sunt omologate doar pentru a speria și îndepărta animalele sălbatice.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

a) între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.

Nu transformați Sărbătorile într-un coșmar pentru animalele de companie și nu numai!
Nu transformați bucuria Sărbătorilor de Iarnă în posibile tragedii!

Biroul de presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?