Ștefan Ionuț Valentin, profesorul de aeromodelism de la Palatul Copiilor Focșani, despre patriotism, familie și sportul de performanță

0
1378

Povestea lui Ștefan Ionuț Valentin, unul din militarii care reușesc să îmbine Datoria față de țară cu familia și sportul de performanță.

“Un adevărat militar trebuie să fie un patriot al țării sale. Acest lucru poate să nu fie ușor în anumite situații. Uneori apare problema alegerii: să îți îndeplinești Datoria față de Patria Mamă sau să te îndepărtezi și să te salvezi pe tine și familia ta. În opinia mea, dacă o persoană a ales o astfel de profesie, atunci pentru el ar trebui să fie pe primul loc datoria față țară. Cred că meseria de soldat este o vocație. Virtuțile acestei meserii trebuie să fie în sânge.”

Ștefan Ionuț Valentin

“Mă numesc Ștefan Ionuț Valentin și am început să practic acest sport în anul 1995, pe când eram în clasa I. De atunci și până în prezent sunt activ aproape la toate concursurile de Aeromodele și Rachetomodele din țară.

Ca elev al cercului de Aeromodele și Rachetomodele, am participat la zeci de concursuri în țară și în afara țării.
La juniori am obținut de 3 ori titlul de campion național la clasa de aeromodele F2B.
Când am împlinit 18 ani, în 2007, m-am legitimat la Clubul Sportiv SCM Bacău. Aici am stat doar 4 ani și am zburat cu clasa de Aeromodele A1 zbor liber.
Din anul 2018 sunt legitimat ca sportiv senior la Clubul Sportiv SCM Gloria Buzău, iar din 2021 am devenit profesor al cercului de Aeromodele și Rachetomodele din cadrul Palatului Copiilor Focșani. Acesta are o tradiție de peste 70 ani.

Anul acesta, unul din elevii mei a obținut titlul de vicecampion național la clasa de aeromodele F2B. De asemenea, am obținut locul 3 pe echipe la Campionatul național de Aeromodele Captive de la Pucioasa, județul Dâmbovița.
Tot în acest an am organizat, la Focșani, prima ediție a Concursului Regional de Aeromodele și Rachetomodele «Cupa Vrancei». După o pauză de 27 de ani de la ultima competiție, în Vrancea au fost prezenți peste 70 de copii, profesori și antrenori emeriți ai sportului.
De ziua națională urmează să ne deplasam la Buzău pentru Concursul de Aeromodele Cupa Buzăului.
Sunt angajat în Armata României din anul 2014 în cadrul Brigăzii 282 «Unirea Principatelor».

De ce am ales profesia militară? Răspunsul este simplu: îmi iubesc foarte mult Patria și înțeleg că trebuie protejată. A fi în armată înseamnă a suporta curajos diferite probleme și greutăți ale vieții. Cineva își lasă părinții acasă, cineva își lasă iubita sau soția cu copiii singuri acasă. Nu pot să nu execute ordinele primite. Pentru ei, să-și slujească țara este cea mai mare datorie.”

Foto: arhivă personală Ștefan Ionuț Valentin

Text: Facebook/Ministerul Apararii Naționale Romania – www.mapn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here