VIDEO: Terenul pe care va fi înființat Parcul Industrial Garoafa, declarat de interes public județean

0
3134

Plenul Consiliului Județean Vrancea a declarat de interes public județean și de utilitate publică terenurile în suprafață totală de 47,4 hectare, situate în comuna Garoafa, în vederea construirii obiectivului de interes județean și de utilitate publică Parc Industrial Vrancea. Administrația județeană are în derulare un amplu proiect ce vizează înființarea unui Parc Industrial la Garoafa. Deja a fost desemnată societatea care execută servicii de proiectare în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal, a studiilor de specialitate și a Studiului de fezabilitate necesare obținerii titlului de Parc Industrial pentru parcul care va fi înființat în comuna Garoafa.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că investiția de tip Parc Industrial este menită să întărească diversitatea sectorului economic și utilizarea eficientă a terenurilor din zona în care este planificată această investiție. Practic, susține Cătălin Toma, această investiție răspunde la unele deficiențe la nivel economic și demografic cu care se confruntă județul Vrancea, dintre care a menționat: nivelul scăzut al investițiilor în resurse umane la nivel de IMM; migrarea și emigrarea forței calificate de muncă; specializarea redusă a personalului din unele sectoare industriale, coroborată cu lipsa unor programe reale de reconversie, care conduc la scăderea atractivității zonelor respective pentru investitori; existența unui sector de cercetare-dezvoltare redus; scăderea numărului de firme active; lipsa unei rețele funcționale de afaceri; economia locală depinde în mare parte de eficiența agricolă.

Atragerea investitorilor și dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv este o componentă foarte importantă pentru dezvoltarea acestui frumos județ. Înființarea unui parc industrial în județul Vrancea va contribui semnificativ la deschiderea zonei, crearea de noi locuri de muncă și, în final, la creșterea nivelului de trai a vrâncenilor”, a precizat Catalin Toma, președintele CJ Vrancea și inițiatorul acestui proiect.

În luna august 2021, plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale si a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiţii  „Construire Parc Industrial Vrancea”. În interiorul Parcului industrial se propun următoarele zone funcționale: Zona pentru Logistică; Zona pentru Industrie mare; Zona pentru Industrie medie; Zona pentru Industrie ușoară; Zona pentru Ateliere industriale; Zona pentru Instituții și servicii, comerț; Zona administrativă; Zona Tehnico-edilitară; Spații de locuit. De reținut că, tot în acest scop, Consiliul Județean a aprobat înființarea unei societăți comerciale care se va ocupa de buna funcționare și administrare a parcului industrial care va fi realizat în Vrancea. Societatea se numește Parc Industrial Vrancea SRL, iar decizia privind înființarea acesteia a fost luată de plenul Consiliului Județean.

Parcul industrial ar urma să funcționeze pe un teren în suprafață de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieșire la DN 2 E85, situat în proximitatea satului Putna Seacă, teren preluat de Consiliul Județean Vrancea. „În perioada următoare vom face toți pașii necesari pentru realizarea acestei investiții de amploare”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Crearea unui parc industrial în județul Vrancea reprezintă una dintre principalele căi pentru dezvoltarea economiei județului, prin atragerea și stimularea investițiilor private, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea infrastructurii. Finanțarea ar urma să fie realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență prin care sunt acordate fondurile necesare pentru înființarea de parcuri industriale, inclusiv asigurarea de utilități, din bani europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here