Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Proiectul educativ „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!” continuă în anul școlar 2022-2023

Ediția a V-a a proiectului educativ „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie? Anii mulți să-ți fie: din 100, 1000!” a demarat în luna octombrie, pentru participanți de la Școala Gimnazială Ruginești și Școala Gimnazială „Oana Diana Renea” Focșani, cu activitatea „Hai să facem pace în școală”, în cadrul căreia coordonatorul proiectului a prezentat soluția medierii în perechi de elevi, urmând ca această prezentare să se reia la cerere.

La 21 noiembrie 2022 s-a desfășurat ce-a de-a doua activitate din proiect, „Să ne reamintim soluțiile găsite de români în trecut”, pentru conștientizarea și încurajarea rezilienței. Psihologul Șerban Ionescu scria în lucrarea „Tratat de reziliență asistată” că „a fi rezilient constă în a se angaja pe un drum neașteptat pentru sine și ceilalți, depășind necazurile prin care trece”.

Elevii participanți au cântat, au recitat poezii și au lecturat pasaje exemplificative pentru istoria și reziliența poporului român, oferindu-le totodată și un spectacol domnilor și doamnelor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Focșani. Dintre prezentările elevilor Școlii Gimnaziale Faraoanele, Comuna Vîrteșcoiu menționăm poezia „Trei, Doamne și toți trei” de George Coșbuc, iar în programul elevilor de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Dumbrăveni s-au lecturat pasaje din „Scrisori ale unui soldat”, „Nu plânge, Maică Românie” și altele asemenea. Totodată, am fost impresionați de versurile unor cântece populare în care apar alte aspecte ale rezilienței, precum „lucru mare-i omenia, mai de preț ca bogăția” și „Dumnezeu a dat o lege de păstrat: chiar de ești plecat, să nu uiți de sat!” – din care reiese importanța solidarității oamenilor, indiferent de necazurile parcurse.

Consilierul școlar Carmen Adriana State, care a contribuit și la denumirea proiectului, a lecturat alte versuri în creație proprie: „Dragi bunici, care ați muncit și o viață ați trudit, astăzi v-ați îmbogățit. De boală, voi ați uitat. Necazul s-a depărtat. Iar de-acuma înainte, vă rog să luați aminte, când vor trece-al vostru prag, pe copii să-i întâmpinați cu drag. Căci ei se vor bucura și nicicând nu vor uita, ce frumos i-ați așteptat, cu zâmbet și cuvânt cald.”

Elevii de la școlile din Adjud, de la Liceul Tehnologic „G.G.Longinescu” Focșani și Colegiul Tehnic „V.D.Cotea” Focșani au realizat felicitări cu desene, versuri scrise de copii și urări pe care le-au înmânat domnilor și doamnelor cărora le-au cerut sfaturi despre cum să depășească dificultățile vieții, ce să primească și ce să refuze pentru a trăi cu înțelepciune.

Ca răspuns la întrebările elevilor, domnul Linescu Dumitru de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Focșani le-a prezentat alte pasaje și versuri exemplificative pentru reziliența poporului român, punând în valoare o caligrafie deosebită ce se merită încurajată și la generațiile mai tinere.

Alături de mulți alți participanți implicați în realizarea felicitărilor, și-au prezentat urările: Tibrea Mădălina, Ardeleanu Simina, Stan Alexandra și Mihăilă Andreea, eleve ale Școlii Gimnaziale Faraoanele, Comuna Vîrteșcoiu (sub coordonarea doamnei profesor Matei Mirela), precum și elevii Neculai Dănuț și Ilie Elena Veronica de la C.T. „V.D.Cotea” Focșani, Moraru Andreea de la Liceul Tehnologic „G.G.Longinescu” Focșani (coordonați de consilier Soare Iulia), Angheluță Cistiana și Chetreanu Maya de la Școala Gimnazială „Mareșal Averescu” Adjud, Bogos Isabela și Mocanu Raluca Mihaela de la Școala Gimnazială „Mihail Armencea” Adjud (coordonați de consilier școlar Carmen Adriana State), Vlăsceanu Silvia, Mihai Rareș, Gherghina Gabriel, Ciobotaru Mariana, Negoiță Denisa, Isofache Ana, Barbu Melissa, Rareș Spînu și Ștefănescu Sonia de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Dumbrăveni (coordonați de consilierul școlar Duță Tatiana și de profesorii Cătălina Grăjdan și Loredana Roman).

Următoarea activitate în proiect se va desfășura cu sprijinul doamnei Eșanu Adina din partea Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, cu scopul „Să oprim discriminarea în școală”, la Centrul de Tineret Focșani.

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea mulțumește tuturor partenerilor implicați în derularea activităților.

Comunicat din partea coordonatorului proiectului, consilier școlar Soare Iulia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?