Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Muzeul Vrancei sărbătorește „250 de ani de la Congresul de la Focșani“

Zilele Muzeului Vrancei au început ieri cu un eveniment de înaltă ținută culturală și istorică: „250 de ani de la Congresul de la Focșani“, dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei, prezenți la Congresul de la Focșani, unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman.

La evenimentul organizat la Muzeul Unirii din Focșani au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel-Mare, alături de reprezentanții celor mai importante instituții județene și locale, oameni de cultură, istorici și militari din cadrul Garnizoanei Focșani. Managerul Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă, a prezentat primul mare eveniment european desfășurat la Focșani: Congresul de pace din 1772, dintre Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, cu medierea ambasadorilor Austriei și Prusiei. Congresul de la Focșani a adus în prim planul agendei Marilor Puteri problema românilor și a făcut ca în cancelariile occidentale să se vorbească și despre Focșani.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a transmis celor prezenți la eveniment faptul că ar trebui să ne apreciem țara mai mult. „Înaintașii noștri merită tot respectul nostru. Cred că și acum sunt oameni care doresc să facă ceva, să dezvolte, să reprezinte cu cinste acest popor. Consiliul Județean sprijină prin Muzeul Vrancei acest gen de acțiuni, pentru ca tinerii și copiii să vină la Muzeu și să înțeleagă trecutul nostru. Aș vrea să ne gândim, de Ziua Națională care se apropie, la România, care reprezintă împlinirea noastră ca oameni. Cred că și România, la fel ca și Vrancea, este alintată de Dumnezeu“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Prefectul județului, Nicușor Halici, l-a felicitat pe directorul Valentin Muscă pentru inițiativa organizării Zilelor Muzeului Vrancei. Sunt convins că acest eveniment atât de important pentru vrânceni, aflat acum la cea de-a doua ediție, va continua să spună povestea acestor ținuturi atât de încercate de istorie: ducem împreună tradiția mai departe, pentru că, fără a ne ști trecutul, nu ne vom putea pregăti pentru viitor”, a spus prefectul Halici.

Redeschiderea Muzeului din Adjud

Ediția a doua a Zilelor Muzeului Vrancei este dedicată promovării istoriei, culturii și personalităților născute în Vrancea. Evenimentele vor continua astăzi, când va fi redeschis Muzeul din Adjud. Muzeul din Adjud este amenajat în clădirea Bibliotecii Municipale „Elena Lahovary” din parcul central. Muzeul cuprinde descoperiri arheologice, documente și informații din Adjud și din localitățile care au aparținut fostului Ținut al Adjudului, dar și din fostul Ținut al Tecuciului, astăzi parte componentă a Județului Vrancea. Alături de obiecte descoperite în Adjud, Adjudu Vechi, Șișcani și Domnești Sat, muzeul adăpostește importante piese descoperite pe fascinanta Vale a Domoșiței, la Văleni, Viișoara, Ruginești, Anghelești, dar și pe malul stâng al Siretului, în Satul Lespezi. Punctul muzeal din Adjud cuprinde și o bogată colecție de floră și faună din Lunca Siretului și din zona montană, organizată pedagogic, pentru a servi ca material didactic instituțiilor de învățământ.

Joi, 24 noiembrie, la Muzeul Unirii va fi vernisată expoziția de fotografie, documente și obiecte aparținând arhitectului Ion Mincu, expoziție care se va transforma într-un album al familiei Mincu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?