Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Năruja, Vidra, Păulești – Proiecte de investiții în centre de colectare a laptelui și a fructelor

Fermierii vrânceni vor să obțină finanțare pentru trei proiecte care vizează înființarea unor centre de colectare a laptelui și a fructelor în comunele Păulești, Vidra și Năruja. Proiectele urmează să fie depuse pentru obținerea finanțării programelor de investiții pentru zona montană derulate de Agenția Națională a Zonei Montane. În urma discuțiilor cu fermierii din zona de munte a județului au fost identificate, până acum, trei proiecte de investiții pentru care se pregătesc documentațiile tehnice și care vizează înființarea unui centru de colectare a laptelui în comuna Năruja și a câte unui centru de colectare a fructelor în comunele Vidra și Păulești.

George Sîrbu, consilier superior al Agenției Naționale a Zonei Montane – Oficiul de Dezvoltare Montană Vintileasca, a arătat că până acum au fost organizate întâlniri cu fermierii interesați în toate localitățile din zona de munte a județului. Astăzi are loc o întâlnire cu fermierii din zona Soveja, în care vor fi prezentate programele de investiții pentru zona montană derulate de ANZM. În acțiunile de popularizare a programelor de investiții au fost implicați și inspectorii Direcției pentru Agricultură Vrancea astfel încât informațiile să ajungă la cât mai mulți fermieri.

La întâlnirile cu crescătorii de animale și producătorii din zona montană sunt prezentate programele de sprijin, aflate în derulare la acest moment: înființare centre colectare și/sau prelucrare lapte; înființare de stâne montane; înființare centre colectare sau centre colectare-prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale și/sau aromatice. Suma alocată programelor este de aproximativ 220 milioane de lei, din bugetul național, iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează. Cele mai căutate sunt centrele de colectare unde ajutorul financiar din partea statului poate ajunge la 90% din cheltuielile eligibile ale investiției. Depunerea proiectelor se face online, accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanților se găsesc la adresa http://azm.gov.ro/ghidurile-solicitanților . Sesiunea de depunere se va închide pe 29 noiembrie 2022, ora 23.59.

Sursa foto: Facebook/Agenția Națională a Zonei Montane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?