Eveniment la Muzeul Unirii, dedicat aniversării a 250 de ani de la Congresul de la Focșani

0
109

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează marți 22 noiembrie, ora 11, la Muzeul Unirii din Focșani un eveniment dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei prezenți la Congresul de la Focșani, unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman.

Acum două secole și jumătate, între 27 iulie și 24 august 1772, pe Moșia Golești a egumenului Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul, a avut loc primul mare eveniment care a adus în prim plan cele două orașe de pe Milcov: Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei. În urma războiului ruso-turc, început în 1768, Imperiul Otoman și Imperiul Țarist au organizat un congres de pace pe frontiera celor două țări române, la Focșani sosind delegațiile Porții și ale Rusiei, iar ca mediatori, ambasadorii Prusiei și ai Austriei. Profitând de prezența occidentalilor, delegațiile boierilor moldoveni și munteni, împreună cu clerul, au adresat mai multe memorii ambasadorilor și contelui Orlov – reprezentantul Rusiei, cerând scoaterea Țărilor Române din sfera de influență otomană și unirea celor două principate. Era pentru prima data când dregătorii din cele două țări încercau o soluție politică de unire a principatelor, soluție care se va realiza abia în 1859.

Vă așteptăm la Muzeul Unirii din Focșani să descoperiți contextul evenimentului, oamenii timpului, situația geopolitică de ieri, dar și de azi, și mai ales să aflați suferințele românilor cauzate de războaiele ruso-turce, care au distrus satele, târgurile și așezămintele monahale.

COMUNICAT DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here