Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Despăgubiri pentru fermierii care au avut culturile calamitate de secetă

Peste două mii de fermieri vrânceni vor putea primi despăgubiri pentru culturile de toamnă care au fost calamitate de secetă. Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică. Aceste ajutoare financiare compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată care a afectat suprafețele agricole cultivate în toamna anului 2021. Valoarea despăgubirilor va fi de 1500 lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100% iar în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele vor fi reduse proporțional. Situațiile de la Direcția pentru Agricultură Vrancea arată că în județul nostru, cele mai mari pagube au fost la cultura de grâu, unde au fost înregistrate pagube pe 18746 hectare, adică 10% din suprafața calamitată la nivel național. De asemenea, au fost calamitate 3329 hectare cu rapiță, 3139 hectare cu orz, dar și peste două sute de hectare cultivate cu ovăz, orzoaică, secară, triticale.

Potențialii beneficiari ai măsurii de sprijin trebuie să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi dar și să nu se afle în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate menționate anterior trebuie să depună sau să transmită la Direcția pentru Agricultură Vrancea o cerere de solicitare a grantului financiar care cuprinde și declarația pe proprie răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidenţelor ONRC, la data depunerii solicitării pentru ajutor. Bugetul alocat pentru această măsură de sprijin este de peste 365 milioane lei.

O altă măsură este acordarea de granturi de până la 500.000 euro pentru sprijinirea firmelor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă. Conform Ministerului Agriculturii, grantul financiar reprezintă suma maximă care se acordă per operator pentru asigurarea unor cantități minime de faină de grâu, mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum și produse lactate și furaje combinate pentru hrana animalelor. Suma maximă per beneficiar este de 500.000 euro, „condiționat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obținerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță”. Nivelul sprijinul financiar se diminuează procentual dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute. Pentru situațiile în care stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar. „Sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parțial creșterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?