Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Protopopul Oscar Frunză despre Postul Crăciunului: „În această perioadă încercăm să-i fim alături Maicii Domnului‟

Ne aflăm în prima săptămână din Postul Crăciunului, o perioadă în care ne pregătim pentru una dintre cele mai frumoase sărbători de peste an, și anume Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Am stat de vorbă cu preotul Oscar Frunză, protoiereul Protoieriei Focșani II, care ne-a spus că prin intermediul acestui post îi suntem alături Maicii Domnului. Este cunoscut faptul că Fecioarei Maria nu i-a fost deloc ușor să poarte responsabilitatea rolului de a-L aduce pe lume pe Fiul Lui Dumnezeu, având de înfruntat percepția oamenilor de atunci.

Dacă în ceea ce privește Postul Paștelui, oamenii știu că Învierea Mântuitorului a fost precedată de o perioadă dificilă pentru Mântuitorul, și înțeleg că astfel ei se alătură perioadei de suferință a Lui Iisus pentru ca mai apoi să învie alături de El, în Postul Crăciunului, deși pare un post al bucuriei, ne gândim în mod special la suferința prin care trece Maica Domnului‟, spune pr. Oscar Frunză.

Fecioara Maria, deși „nu știuse de bărbat‟, află de la Arhanghelul Gavriil că este însărcinată, purtându-l în pântec pe Fiul Lui Dumnezeu. „Era o taină pe care oamenii n-au putut-o înțelege. Chiar logodnicul Iosif n-a putut-o înțelege. Zice Acatistul Bunei Vestiri: «vifor de gânduri îndoielnice având întru sine înțeleptul Iosif». Ulterior, Îngerul i se descoperă în vis și îi spune: «Iosif, fiu al lui David, nu te teme s-o iei la tine pe Maria, soția ta, căci ce a luat naștere în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naște un Fiu, Căruia Îi vei pune numele Isus, pentru că El Își va mântui poporul de păcatele lui»‟, completează pr. Oscar Frunză.

Un post de „asprime medie‟

Conform calendarului creștin-ortodox, la data de 15 noiembrie a început Postul Nașterii Domnului, un post cu dată fixă și care durează 40 de zile, până pe 24 decembrie inclusiv. „Este un post de asprime medie, astfel că fiecare își ajustează modul postirii în funcție de râvnă, vârstă și starea de sănătate. Postul Crăciunului se bucură de aceste zile cu dezlegare la pește. Din duminica Ovideniei (21 noiembrie) și până la sărbătoarea Sfântului Ignatie Teoforul (20 decembrie), în toate sâmbetele și duminicile este dezlegare la pește. Credincioșii pot afla care sunt aceste zile consultând calendarul creștin-ortodox al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei‟, explică pr. Oscar Frunză.

În această perioadă, creștinii însoțesc postul alimentar cu rugăciunea și abținerea de la „patimi și pofte‟, încercând totodată să facă fapte bune. „În definitiv, postul este o poruncă de la Dumnezeu, și atunci nu poți împlini una dintre porunci și să le neglijezi pe celelalte. De regulă, postul este însoțit de iertare și iubire‟, adaugă pr. Oscar Frunză. Așa cum în zilele de sărbătoare ne alegem poate cea mai frumoasă vestimentație, ar trebui să înțelegem că prin post și rugăciune avem grijă de „haina sufletului‟.

Postul nu este un scop în sine, ci un mijloc prin care oamenii încearcă să-și valorifice partea superioară a ființei lor, adică sufletul. Rugăciunea este vorbirea omului cu Dumnezeu, prin urmare, personal, consider că orice rugăciune am folosi este un pretext de a sta de vorbă cu Dumnezeu. Dumnezeu este părinte și asociez dialogul cu Dumnezeu prin rugăciune cu sentimentul pe care-l are un părinte atunci când vorbește cu copiii lui. Nimic din ce se întâmplă aici, pe pământ, nu se întâmplă fără știrea și îngăduința Lui Dumnezeu, tocmai de aceea este bine să știm că Dumnezeu nu ne dă uitării niciodată‟, mai spune pr. Oscar Frunză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?