Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Canotorii din lotul olimpic al României au participat la o nouă acţiune de împădurire

Canotorii din lotul olimpic al României au participat, miercuri, la o nouă acţiune de împădurire a unei zone de aproximativ trei hectare în Pădurea Snagov. Faţă de acţiunea de anul trecut, campionii olimpici, mondiali şi europeni au fost ajutaţi şi de aproximativ 40 de copii de la Şcoala Gimnazială „Constantin Băicoianu” din satul Tâncăbeşti. „Suntem la o nouă împădurire. Anul trecut am plantat puieţi de stejari, iar acum, acolo unde nu s-au prins, îi înlocuim. Vom face asta până când această zonă frumoasă care se numeşte Pădurea Canotajului va creşte frumos. Sperăm să crească stejari falnici, stejari campioni pentru că sunt plantaţi de campioni. Până acum am plantat în jur de 4.000 de puieţi, eu nu ştiu câţi am plantat personal pentru că nu îi numărăm. Avem zona aceasta şi plantăm unde vedem că există găuri. Nu e o întrecere aici, întrecerea e pe apă, în competiţie”, a declarat preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Ea a menţionat că plantarea copacilor reprezintă o datorie civică pentru sportivi. „Sincer, nu mi-am imaginat că Pădurea Snagov are atâtea zone fără copaci… asta înseamnă că defrişările au fost masive. Toţi avem nevoie să trăim într-un mediu curat şi noi, în afară că aducem medalii României, mai facem şi curat, plantăm copaci şi aşa mai departe. Pentru că educaţia lasă de dorit la unele persoane când vin să-şi petreacă timpul liber în pădure. Este o datorie civică în afara antrenamentelor, vrem să facem ceva pentru comunitate”, a explicat Lipă.

Campion mondial de la Racice, Marius Cozmiuc a afirmat că revine cu plăcere de fiecare dată la acţiunile de împădurire. „Se spune că în viaţă e bine să plantezi măcar un copac… noi am plantat mai mulţi aici, în Pădurea Campionilor. Revenim cu plăcere de fiecare dată aici”, a spus el.

Colegul său din barca de dublu rame, Ciprian Tudosă, speră ca stejarii plantaţi să îi amintească peste ani de performanţele realizate în canotaj. „Va fi foarte frumos să vin aici peste ani şi să văd că copacii plantaţi de mine. O să îmi amintească de rezultatele obţinute de mine. O să fie cumva o amintire vie. Ar fi bine să avem o frunză de stejar cu noi în competiţie ca şi talisman… dar ca să apucăm să luăm o frunză din aceşti copaci plantaţi de noi mai trebuie să trăim două vieţi în canotaj”, a precizat Tudosă.

Întrebată dacă va respecta zicala care spune că în viaţă e bine să construieşti o casă, să faci un copil şi să plantezi un copac, campioana olimpică Simona Radiş a răspuns: „Copăcei am plantat, pentru restul este timp destul. Fiecare lucru la timpul lui, aşa se spune. Nu e bine să te grăbeşti. E şi altă vorbă ‘te grăbeşti ca fata mare la măritat’. Eu nu mă grăbesc nici măcar să mă mărit pentru că sunt tânără şi am toată viaţa înainte. Dar mă bucur de fiecare dată să particip la acţiuni de împădurire. M-aş fi bucurat să se fi prins toţi puieţii plantaţi anul trecut, însă unii s-au uscat şi azi îi înlocuim. De numărat nu îi numărăm, important e să punem cât mai mulţi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?