Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

VIDEO și GALERIE FOTO: Acasă la Vintilă Lăduncă, sculptorul care înfrumusețează Crângul Petrești. „În viață poți începe oricând un lucru nou”

La începutul acestei toamne, în Crângul Petrești au apărut câteva opere de artă care au atras rapid privirile vizitatorilor. „Ciocanul lui Thor‟, „I’m Groot‟, „Ursa Verde‟, „Materna‟ (un vultur cu un ou în gheare), „Trecutul‟, „Prezentul‟ și „Viitorul‟ electricității sunt cele șapte lucrări executate de Vintilă Lăduncă, sau Vali, așa cum îi spun cunoscuții, un sculptor în lemn și piatră din satul Găgești, comuna Bolotești. Dorind să-i aflăm povestea, am reușit să luăm legătura cu sculptorul și am mers acasă la el.

Când ajungi în Găgești, n-ai cum să nu observi sculpturile expuse la poarta lui Vali. „Oricine vrea să vadă sculpturile, este binevenit‟, spune, cu inima deschisă, Vali Lăduncă. De cum pășim în curtea lui, observăm zeci de lucrări din lemn și piatră pe care sculptorul le-a aranjat „ca la muzeu‟, în terasa casei. Acolo am întâlnit-o și pe „Ana lui Manole‟, „salvată‟ cumva de sculptor din zidul în care a așezat-o Manole. „Sunt sculptor autodidact, deci nu am studii. Am început să învăț singur, lucrând cu materialele. Am început cu lucrările abstracte, pentru că sunt mai ușor de realizat‟, spune Vali Lăduncă.

Sculptura, o pasiune apărută în… pandemie

Pandemia și valul restricțiilor sale au reușit să scoată la suprafață și lucruri frumoase. Este și cazul lui Vali Lăduncă, el descoperind în acea perioadă că Dumnezeu l-a înzestrat cu un talent nebănuit: sculptura. „Pentru că în acea perioadă nu am mai putut merge la pescuit, o veche pasiune de-a mea, și pentru că sunt un tip activ căruia nu-i place să stea degeaba, am descoperit această pasiune. Ideea a pornit de la o discuție avută cu fiul meu căruia i-am spus că în viață poți începe oricând un lucru nou. Aveam câteva scule de tâmplărie de la un bunic de-al soției mele care a fost tâmplar și care trăiește și acum, are 100 de ani. N-am vrut să le vând, iar acum, parte din ele, le folosesc la lucrările mele‟, povestește bărbatul.

Nu-i deloc ușor să sculptezi în lemn, cu atât mai puțin în piatră, însă atunci când lucrezi cu și din pasiune, rezultatul va fi cu siguranță cel dorit. Absolvent al Liceului „Al. I. Cuza‟ Focșani, clasa de Matematică-Fizică, Vali Lăduncă spune că a lucrat „o scurtă perioadă la ISEH Focșani, apoi în agricultură, dar am lucrat și ca director la Căminul Cultural Bolotești‟. Ulterior, s-a ocupat tot de muncile agricole. Sculptura nu a făcut parte, așadar, din trecutul profesional al vrânceanului. Sculptura a apărut „la momentul în care am atins o anumită maturitate și experiență a vieții‟. Și a fost binevenită!

Eu am făcut acele sculpturi din Crângul Petrești. Am fost contactat de cei de la Consiliul Județean Vrancea care m-au pus în legătură cu reprezentanții Crângului Petrești. Am făcut în jur de șapte sculpturi, folosindu-mă de copaci putrezi, marcați spre tăiere. Coada de la «Ciocanul lui Thor» este făcută din tulpină, iar piatra este de pe râul Putna și lucrată de mine acasă. Am lucrat și în Crâng, dar și acasă. O altă lucrare, «Ursa Verde», este inspirată din istorie. Am studiat un pic și am aflat că Ursa a fost o femeie care a donat pădurea de la Petrești mănăstirii de la Mera, fiind primul proprietar care apare în analele istoriei. În timp ce lucram, s-a oprit să discute cu mine un domn care era foarte supărat în privința electricității și a facturilor care au crescut. Având acolo (n.r. Crângul Petrești) trei copăcei mai subțirei, m-am gândit să fac trecutul, prezentul și viitorul electricității. Dacă dă Dumnezeu să fim sănătoși, și dacă vremea va fi bună, vor urma și alte lucrări în Crângul Petrești‟, spune sculptorul.

70% din lucrare este dată de lemn, nu de mine‟

Când vorbește despre pasiunea lui, observi sclipirea din ochii lui Vali Lăduncă. O simplă bucată de lemn sau de piatră prinde viață în mâinile lui dibace, rezultând adevărate capodopere. Bărbatul pune pasiune în tot ceea ce face și spune că lucrează cu „frică de Dumnezeu‟. „70% din lucrare este dată de lemn, nu de mine. Eu doar scot în evidență‟, spune, modest, sculptorul. În viața lui există trei persoane speciale cărora dorește să le mulțumească pentru încrederea și suportul moral pe care i le-au acordat. „Este vorba despre preotul Marin Tudor, de la biserica din sat unde am făcut o troiță. Totodată vreau să le mulțumesc doamnei doctor Gina Calistru, pentru că păstrează în cabinetul dumneaei o sculptură de-a mea reprezentând o inimă ținută în mână, și doamnei doctor stomatolog Georgiana Darie, căreia i-am oferit în dar o sculptură reprezentativă: o măsea făcută din lemn de plop alb. Toate aceste trei persoane au acceptat să expună lucrările mele și să știți că în acest fel au ajuns la mine oameni care mi-au recunoscut sculpturile‟, adaugă sculptorul.

Cei care vor să-i vadă lucrările lui Vali Lăduncă pot accesa pagina sa de Facebook: Sculptor Vali (https://m.facebook.com/profile.php?id=100047640407226&_rdr), iar cei care vor să le vadă și în realitate, pot merge la Găgești. „Oricine vrea să vină să le vadă, pe mine mă bucură. Nu mă deranjează nimeni, niciodată. Dacă cineva vine cu drag și se uită la sculpturi, și eu sunt curios să văd ce are de spus pentru că, până la urmă, asta înseamnă să fii autodidact‟, conchide bărbatul.

Îl felicităm pe Vali Lăduncă pentru munca pe care o depune și-i dorim inspirație pentru viitoarele lucrări!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?