Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Jurnalistul Petrică Butuc, membru al echipei Monitorul de Vrancea, premiat la Gala Premiilor UZPR

Să tot am vreo 26 de ani de când mă învârt în lumea asta a presei. Țin minte cu ce entuziasm am început la Uniplus Radio și cum trăiam atunci ceea ce unul dintre șefii de la București a numit „perioada romantică a presei”. Țin minte ce respect aveam pentru ziariștii din presa scrisă, mi se păreau cei mai tari dintre toți jurnaliștii. Dar poate cel mai mare respect îl aveam pentru frații Butuc. Erau în breaslă de mult timp, știau, domnule, cu ce se mânca meseria asta, pe care eu abia începeam să o înțeleg. O vreme am scris câteva articolașe, un fel de jurnal de călătorie, la ziarul Milcovul, și a fost ceva extraordinar pentru mine să-mi spună domnul Petrică Butuc că scriu bine. Era ceva!

Douăzeci de ani mai târziu, aveam să devenim colegi la Monitorul de Vrancea. Cine ar fi crezut? Domnul Butuc nu doar că și-a păstrat „vâna” de ziarist, dar stilul său este unul modern, adaptat timpurilor și, zic eu, cel mai important, continuă să meargă pe teren, să fie în mijlocul evenimentelor despre care scrie, ceea ce foarte puțini ziariști mai fac, de când au fost inventate grupurile de WhatsApp.

Miercuri seară, domnul Butuc a fost premiat la Gala Premiilor Uniunii Zariștilor Profesioniști din România (UZPR), care a avut loc la București. Iată ce mi-a spus despre cele întâmplate în capitală:

”A fost un eveniment de excepție pentru breasla noastră, a ziariștilor. Prin ținută, prin locul în care a avut loc, sala Teatrelli, prin participare – nominalizații la premiile UZPR din acest an, cu siguranță, oameni cu performanță în domeniu, personalitățile presei care au susținut Laudatio pentru premiați. A fost un eveniment de excepție și prin momentele muzicale de rafinament care au spart ritmul premierii și au dat culoare întâmplării – anuale, trăite în acest an fără inițiatorul Galelor Premiilor UZPR, fostul președinte Doru Dinu Glăvan, trecut la cele veșnice cu un an în urmă. De apreciat a fost și participarea – cu adresări directe către ziariștii din sală și, prin ei, către cei din țară, a prefectului Capitalei, Toni Greblă și a lui Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Prim Ministrului României. Semn că presa este apreciată la nivel de vârf prin ceea ce este ea, de fapt – muncă de creație și în serviciul public.

Eu am participat la Concursul național ”Pandemie și Patriotism”, tema anului 2022, cu texte publicate în Monitorul de Vrancea. Cum s-ar spune, măcar o parte din premiu i se cuvine. Vreți și numele premiaților? Alcătuiesc o galerie din care sunt onorat că am făcut parte în acest an: Iancu Aizic, Tanța Tănăsescu, Verginia Vedinaș, Pompiliu Comșa, Dan Constantin, Sorin Ghilea, redacția DADA Tv, Claudiu Dumitrache, Maria Țoghină, Mihai Pânzaru PIM, Neculai Muscalu, Laurențiu Sfinteș, Daniela Cupșe Apostoaiei, Cornel Sorescu, Cristi Popovici, preot Eugen Tănăsescu, Sergiu Cioiu.”

Pe scenă, domnul Butuc i-a mulțumit soției sale, doamna Maria Butuc, căreia îi mulțumesc și eu, căci nu puține seri ne prind împreună la ziar, dumnealui scriind de la evenimente sportive, eu… uitându-mă la seriale pe Netflix. Glumesc, șefa! Mulțumim, așadar, doamna Maria, pentru răbdare, pentru înțelegere, pentru timpul care s-a dus și cel care va veni.

Site-ul UZPR precizează că jurnaliști redutabili au fost premiați pentru excelența în profesie:

„Unul dintre cele mai importante evenimente ale breslei jurnaliștilor, Gala Premiilor anuale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a încheiat o nouă ediție a concursului „Pandemie și patriotism” care a relevat importanța și valoarea pentru societatea românească a presei independente.

În deschiderea evenimentului, președintele UZPR, Sorin Stanciu, a menționat implicațiile pentru întreaga breaslă a jurnaliștilor a Premiilor anuale ale UZPR, deschise și jurnaliștilor care nu sunt membri ai UZPR, precum și forța organizației care numără în prezent peste 4.300 de membri.

Unul dintre cele mai emoționante momente a fost o înregistrare cu motivele pentru care regretatul președinte al UZPR, Doru Dinu Glăvan, a ținut să alăture temele pandemie și patriotism într-un același concurs care să dea măsura extraordinarei adaptabilități și versatilități a jurnaliștilor români.

Conducerea UZPR – președintele Sorin Stanciu, vicepreședintele Miron Manega, secretarul general Mădălina Corina Diaconu – alături de purtătorul de cuvânt Lavinia Șandru, președinți de filiale, personalităţi ale presei, au premiat, rând pe rând, condeie redutabile, seniori cu o îndelungată experiență de presă și tineri jurnaliști care deschid drumul unei noi ere a presei, plină de provocări, dar și de eforturi de a relata pentru public la cele mai înalte standarde.

Rând pe rând și-au primit distincțiile UZPR, susținuți de câte un Laudatio din partea colegilor de breaslă, Iancu Aizic, Tanța Tănăsescu, Veginia Vedinaș, Pompiliu Comșa, Dan Constantin, Sorin Ghilea, redacția DADA Tv, Claudiu Dumitrache, Maria Țoghină, Mihai Pânzaru PIM, Petrică Butuc, Neculai Muscalu, Laurențiu Sfinteș, Daniela Cupșe Apostoaiei, Cornel Sorescu, Cristi Popovici, preot Eugen Tănăsescu, Sergiu Cioiu.

Prezent la eveniment, Toni Greblă, prefectul Capitalei, și-a exprimat respectul pentru mass-media și slujitorii săi, menționând relația excelentă cu presa în deceniile sale de activitate publică. La rândul său, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a exprimat un mesaj de susținere și de apreciere din partea prim ministrului Nicolae Ciucă, adăugând și aprecierile sale personale, ca fost jurnalist, pentru efortul de fiecare zi al gazetarilor.

Gala Premiilor UZPR, care a distins excelența în profesie, s-a constituit, o dată în plus, într-un eveniment de marcă al toamnei jurnalistice românești, coagulând energiile unei bresle fundamentale pentru societatea din România”.

Felicitări, domnule Butuc! Suntem mândri să vă fim colegi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?