Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Elevii vrânceni, învățați cum să fie avocați în școlile lor, dar și acasă

Programul de educație juridică în școli, derulat de Baroul Vrancea, continuă cu o a doua ediție, a cărei lansare a fost vineri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Este vorba despre un proiect amplu, „Fii avocat în școala ta” (FAST), care se adresează elevilor din întreaga țară și care este implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România, în colaborare cu barourile din fiecare județ și cu sprijinul inspectoratelor școlare. În Vrancea, prima ediție a proiectului a însemnat educație juridică în 20 de instituții de învățământ preuniversitar, însumând 152 de clase și 3.706 elevi. Totul, prin implicarea avocaților vrânceni voluntari în proiect – Mariana Bîrsan, Daniela Anișoara Coman, Dănuț Pleșa Plugaru, Ramona Angela Roman, Octavia Violeta Seserman și Ana Maria Stănilă, precum și a coordonatorului proiectului pe Vrancea – avocata Ana Viorica Pușcașu. Aceștia le-au vorbit copiilor despre ceea ce înseamnă sistemul românesc de drept, dar și despre profesiile juridice.

La conferința de lansare a ediției a doua a proiectului au răspuns invitației avocaților vrânceni atât magistrați din județ, profesori, elevi, precum și alți colegi de breaslă. Astfel, au vorbit despre ceea ce înseamnă acest proiect de educație juridică non-formală, decanul Baroului Vrancea, avocatul Gabriel Nicolae, avocata Ana Viorica Pușcașu, o parte din avocații voluntari ai FAST, precum și avocata ieșeană Doina Stupariu, coordonator al FAST pe regiunea Moldova. Sprijin pentru activitățile pe care le presupune proiectul au arătat atât reprezentanții IȘJ Vrancea, prin inspectorul general Gabriela Marchitan, cât și magistrații prezenți – judecătoarea Iolanda Lăcrămioara Bejenaru, din cadrul Tribunalului Vrancea, prim procurorul Parchetului Local Focșani, Ionuț Drimbă, și președintele Judecătoriei Focșani, Ionel Iulian Păun.

Decanul Baroului Vrancea a arătat că este vorba despre un proiect care promovează educația juridică în școli, astfel încât copiii să aibă cunoștințele de bază în domeniu. Și, de ce nu, acesta ar putea fi un început pentru o carieră în domeniu. „Pe de o parte îi ajută să ia cele mai bune decizii din punct de vedere personal și profesional, să ia decizii în cunoștință de cauză atunci când află ce înseamnă partea aceasta juridică, dacă le place vreuna dintre profesiile pe care le pot îmbrățișa. Iar pe de altă parte, o componentă importantă este abordarea în mod corect a problemelor generației lor. Pentru că flagelul traficului și consumului de droguri este unul actual, așa învață care sunt riscurile la care se supun și care sunt metodele de a evita să ajungă în astfel de situații de risc”, a exemplificat decanul.

Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt

Discuțiile sunt cât mai pe înțelesul elevilor, într-o manieră accesibilă. Pentru că, așa cum a subliniat avocata Doina Stupariu, scopul nu este de a preda „ore de educație juridică”. „Aceste întâlniri au menirea de a fi o orientare socio-profesională. Tinerii trebuie să știe ce înseamnă o profesie juridică, care este munca celor implicați în aceste profesii juridice. Prin cunoașterea acestor profesii și a importanței fiecărei profesii, dorim ca tinerii să respecte legea, să respecte profesiile, să respecte justiția, nu pentru că le impunem noi, ci pentru că au înțeles rolul și importanța. De aceea ne-am gândit că tinerii noștri trebuie să știe care sunt drepturile lor. Iar una dintre temele care mi-a plăcut este aceea care spune că libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Ei au drepturi, dar drepturi au și cei de lângă ei. Și atunci este bine să respectăm și drepturile noastre și drepturile celorlalți. Evident că un aspect este și cel legat de protecția lor, de a ști cum să reacționeze atât în momentul în care vor fi victime sau chiar persoane care pot încălca legea. Totul este făcut prin bunăvoința și dedicarea colegilor care s-au implicat în acest proiect”, a precizat avocata Doina Stupariu, care a arătat că acesta este „un proiect de suflet, pentru suflet și pentru minte”.

Un proiect de suflet este și pentru coordonatorul FAST în județul nostru, Ana Pușcașu, care și-a arătat încrederea că, în continuare, copiii vor fi la fel de receptivi la întâlnirile pe teme juridice. „Mulțumesc cadrelor didactice care ne-au primit în școlile și clasele lor, dar și elevilor participanți la proiect, pentru entuziasmul lor, pentru curiozitatea, pentru dorința de a-și însuși noțiuni de educație juridică. Sper ca etapa a doua a proiectului să fie la fel de bine primită ca și prima etapă, și, cu sprijinul conducerii instanțelor, să putem aduce elevii în mijlocul acțiunii – într-o sală de judecată”, a spus aceasta. De altfel, că proiectul a fost bine primit de elevi a fost confirmat și de inspectorul școlar general Daniela Gabriela Marchitan, care a arătat că își dorește „să ducem mai departe acest proiect și poate mesajul nostru ajunge și către părinții elevilor noștri. Avem nevoie și de sprijinul dumnealor. Cu toții am înțeles că este vorba despre un proiect de voluntariat , iar voluntariatul poate fi foarte frumos, atunci când îți pasă de cei de lângă tine. Drept urmare, vă rog din suflet, fiți și voi voluntari pentru colegii voștri, pentru prietenii voștri, ajutați-i de fiecare dată când este nevoie. Aceste noțiuni chiar ne sunt necesare, pentru a putea trăi civilizat, pentru a putea ști care ne sunt drepturile dar și obligațiile. Vă rog tare mult să puneți bine în balanță aceste două idei: drepturi și obligații. Nu avem numai drepturi”.

Contactul cu legea penală nu este nicidecum unul cool”

Și, pentru că la această conferință au fost prezenți în număr mare și elevi, judecătoarea Iolanda Bejenaru le-a vorbit acestora despre frumusețea profesiei, mărturisind că a fost visul său să devină magistrat. „Sunteți la început de drum în viață. Alegerile pe care le gândiți sau le veți face vă vor marca întreaga existență, profesia juridică, cea despre care colegii avocați sau noi încercăm să vă conturăm o idee, este foarte frumoasă. Eu fac acest lucru din pasiune. Este foarte frumos, dar presupune foarte multă muncă, foarte mult efort, presupune și foarte mult sacrificiu, atât din punct de vedere profesional cât și din punct de vedere personal”, a spus judecătoarea Bejenaru.

Copiii au fost foarte receptivi, au fost foarte curioși, ne-au primit cu căldură. Însă și cadrele didactice au participat efectiv, au dorit să stea în clasă, în orele de curs. Vă mulțumim dragi copii că ați fost alături de noi și vă invit să participați la a doua ediție a acestui proiect. Și vă promitem că ori de câte ori ne veți invita alături de dumneavoastră, la orice activități cu această temă, vom fi prezenți. Ceea ce v-a spus doamna magistrat Bejenaru îmi permit să spun și eu: îmbrățișați această profesie”, a spus și avocata Daniela Coman, voluntar al proiectului.

Copiilor le-a vorbit și prim procurorul Ionuț Drîmbă, care a plecat de la motto-ul din broșura proiectului – „Fii cool, nu fii penal”: „Este foarte de actualitate pentru destinatarii mesajului dumneavoastră. Ca prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani v-aș sfătui să țineți cont și să vă ghidați după acest motto. Pentru că nu este nimic cool în a fi penal sau a încălca legea. Dimpotrivă, contactul cu legea penală nu este nicidecum unul cool, și nici foarte confortabil. Așa că, v-aș sfătui ca pe tot parcursul vieții personale și sociale să stați departe de legea penală sau de a încălca dispozițiile legale, întrucât sunt oameni care vă vor trage la răspundere în cazul în care săvârșiți infracțiuni”.

Sprijinul în proiect și l-a arătat și judecătorul Iulian Păun, care a mărturisit că s-a implicat la rândul său în activități de educație juridică. „Spuneați că aveți nevoie de voluntari, că sunteți doar 6? Aștept invitații, mă ofer voluntar. Ați spus că vreți să veniți la tribunal cu copiii. Am mai făcut lucrurile acestea, și chiar aștept, vă voi fi un sprijin. Vom găsi o sală de judecată, putem face și procese simulate. Particip și în școli cu dumneavoastră, vă aștept și la sediul Tribunalului și Judecătoriei. Dacă facem vreun proces simulat ne ajută și domnul prim procuror, avocați avem. Așteptăm copii interesați, sunt diverse ocazii cu care putem să vizităm toată instanța, dar și la cerere ne organizăm în funcție de disponibilitate și cum găsim liberă o sală de judecată. Pentru că în sala de judecată altfel simți că trebuie respectată o regulă”, a subliniat președintele Judecătoriei Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?