Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

UNSAR: 82% dintre români ştiu de obligativitatea asigurării locuinţei; 20% dintre gospodării, protejate de o poliţă PAD

Opt din zece români (82%) ştiu că trebuie să îşi asigure locuinţa împotriva dezastrelor naturale, prin poliţa PAD, însă, în prezent, doar 20% dintre cele 9,6 milioane de locuinţe sunt protejate printr-o astfel de asigurare, arată rezultatele celui mai nou studiu sociologic realizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Conform aceleiaşi cercetări, majoritatea proprietarilor de locuinţe s-ar simţi mai motivaţi să achiziţioneze aceste soluţii de protecţie financiară dacă li s-ar acorda reduceri sau bonificaţii la plata impozitului anual (31% dintre respondenţi), dacă ar dispune de venituri mai mari (26%) sau dacă ar avea mai multe informaţii despre asigurări (12%). Mai mult, din cele 20% dintre locuinţele care sunt protejate împotriva dezastrelor naturale printr-o poliţă PAD, doar 17% au o asigurare facultativă şi împotriva altor riscuri, cum ar fi: incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, furt, avarii accidentale ale instalaţiilor interioare ale clădirilor etc.

Potrivit sursei citate, 29% dintre cei intervievaţi şi-au arătat intenţia de a achiziţiona, în perioada următoare, ambele tipuri de poliţe, în timp ce 22% au susţinut că vor încheia doar poliţa obligatorie.Numărul locuinţelor asigurate în acest moment face ca populaţia să fie extrem de vulnerabilă în faţa evenimentelor catastrofale, precum cutremurul de astăzi. Tocmai de aceea, asigurarea locuinţelor ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi. Aşadar, este rolul nostru ca, alături de autorităţile publice, să venim mai aproape de oameni şi să le explicăm ce beneficii poate aduce o astfel de poliţă‟, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

În România, asigurările facultative de locuinţe se pot încheia doar pentru cele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD, aceasta din urmă acoperind trei riscuri catastrofale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În schimb, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală, dar şi pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtună, vijelie, căderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe lângă cele catastrofale, printr-o asigurare facultativă.

Acestor poliţe li se pot ataşa în plus clauze speciale, precum asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenţă tehnică la locuinţă, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor care se pot produce vecinilor). Sondajul IRES-UNSAR privind Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe a fost realizat pe un eşantion format din 811 de respondenţi, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2022, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înfiinţată în anul 1994, UNSAR reprezintă 20 de companii de profil, ce deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din 2007, Uniunea este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES activează, din 2009, pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?