Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Șah. Memorialul „Neculai Badiu“

În amintirea regretatului şahist Neculai Badiu, candidat de maestru, copiii şi juniorii mici care fac pregătire la şah la CSM Focşani 2007, au participat la Memorialul „NECULAI BADIU“. Organizatorii concursului au fost foştii colaboratori ai celui comemorat, implicat nu numai în participarea la competiţii, ci şi în organizarea şi desfăşurarea lor, ca şi în pregătirea copiilor şi juniorilor. Neculai Badiu s-a născut la 8 septembrie 1936 şi a decedat la 15 octombrie 2008. Ca profesie, a fost inginer agronom, deşi după terminarea Liceului „Unirea“ Focşani (azi Colegiul Naţional Unirea), a dat examen şi a fost admis la Construcţii, dar aţa l-a tras spre Agronomie. A fost un mare pasionat de şah pe care nu l-a trădat nici în ultimele luni ale vieţii, deşi avea mari probleme de sănătate. În amintirea contemporanilor a rămas ca şahistul care nu punea pe primul loc rezultatul partidei ci estetica ei, gradul de spectaculozitate. Între o victorie fără nimic deosebit şi o remiză care delecta asistenţa, o prefera pe cea din urmă.

A avut o contribuţie esenţială la înfiinţarea Clubului Municipal de Şah „Speranţa“ Focşani, al cărui secretar a fost până în ultimele zile ale vieţii. În perioada în care făcea pregătire cu elevii de la cercul de şah al Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare“, l-a descoperit pe Cătălin-Lucian Pătraşcu şi i-a îndrumat primii paşi în şah. Când în 2008 boala nu i-a mai permis să pregătească elevii, ne-a chemat pe câţiva (Mihai Strâmbu, Marius Arghirescu, pe mine, Sandu Gurguiatu şi Dan Toma) şi ne-a rugat să avem mare grijă de băieţelul de atunci fiind convins că este un talent deosebit. Cătălin a continuat pregătirea cu Mihai Strîmbu ajungând foarte repede la consacrare, apoi şi cu alţi mari antrenori ajungând să cucerească titlul de maestru FIDE. Intuiţia bătrânului s-a dovedit a fi corectă. S-a decis ca acest memorial să se desfăşoare în octombrie, luna decesului. A început pe 11 şi s-a încheiat pe 31 octombrie. S-a jucat şah rapid sistem ROBIN (fiecare cu fiecare) în zilele de pregătire la şah.

Pe primele opt locuri s-au clasat în ordine: David-Constantin Ailincuţei cu 17,5 puncte din 18 posibile, Mihai Oţelea-Antonesi şi Darius-Andrei Pavel la egalitate, cu câte 16 puncte, urmaţi în ontinuare de Eric-Mihai Motoc cu 14 puncte, drian-Bogdan Moldoveanu cu 13,5 puncte, Andrei-Robert Moldoveanu cu 13 puncte, Matei-Nicolas Vasile cu 11,5 puncte şi Alexandru-Gabriel Mihai cu11 puncte.

Pe următorii participanţi, pentru a nu crea complexe celor cu punctaj mic, îi vom prezenta în ordine alfabetică: Rareş-Teodor Alexandru, David-Andrei-Banu, Tudor Cernica, Andrei Costache, Petre Costache, Sebastian Gavrilă, Ştefan Lemnaru, Andrei Mălureanu, Andrei-Tudor Rotaru, Ioana Savin şi Rareş-Petru Stănescu.

Anton SOARE, instructor la CSM Focşani 2007

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?