Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Mărășești. Casa de Cultură „Emanoil Petruț“, modernizată de firma Conbeta

Casa de Cultură „Emanoil Petruț” din orașul Mărășești va avea o față nouă și va fi complet reabilitată și dotată. Societatea Conbeta SRL execută lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a imobilului, după ce a câștigat licitația organizată de Compania Națională de Investiții (CNI) perntru finalizarea lucrărilor de execuție. Valoarea de adjudecare a investiției este de peste 3,5 milioane de lei, plus TVA. Investiția este finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții (CNI), care a preluat clădirea în administrare pe parcursul derulării lucrării.

Reabilitarea Casei de Cultură este o investiție care prevede lucrări de anvergură. Interiorul clădirii va suferi reparații complexe, printre care demolarea tavanelor existente. Acoperișul va fi refăcut, în timp ce la pereți vor fi efectuate lucrări de reparații și izolare. Interiorul clădirii va fi complet modernizat și va beneficia de dotări noi pentru organizarea de evenimente. La toate acestea se adaugă instalații termice, sanitare, ventilații, sisteme de securitate la incendiu. De asemenea, spațiul de lângă clădirea Casei de Cultură va fi amenajat, cu trotuare, alei și instalații de iluminat. „ Reabilitarea acesteia înseamnă o reușită pentru noi, deoarece clădirea este una emblematică pentru orașul Mărășești“, a declarat primarul Valerică Chitic. Clădirea nu a beneficiat niciodată de reparații de când a fost dată în funcțiune.

În anul 1977 a fost pusă piatra de temelie a Casei Științei și Tehnicii pentru Tineret, cum se numea atunci instituția de cultură din Mărășești, iar în anul 1984 a început să își desfășoare activitatea. Clădirea a aparținut Uniunii Tineretului Comunist până în 1989, după care a fost preluată de Biroul de Turism pentru Tineret până în 1992, când a trecut în proprietatea orașului. În anul 2001, la inițiativa Casei de Cultură, Consiliul Local Mărășești a hotărât ca instituția de cultură să poarte numele cunoscutului actor de teatru și film Emanoil Petruț, fiu al orașului.

Despre Emanoil Petruț

Conform ro.wikipedia.org, Emanoil Petruț (n. 8 februarie 1932, Mărășești – d. 8 august 1983, București) a fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune. Emanoil Petruț a copilărit și a urmat studiile generale în orașul natal, Mărășești, iar studii liceale la Focșani, unde interpretează “roluri de compoziție” pe scena teatrului “Pastia”. După un asemenea spectacol, susținut la matineu, George Vraca l-a sfătuit să se facă actor. În 1948 este trimis, pe cheltuiala orașului Mărășești, la Facultatea de Teatru din Iași, după primul an transferându-se la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București, pe care îl absolvă în 1953.

Debutează în film în 1951 (În sat la noi, regia Jean Georgescu) și în teatru în 1952 (cu trei roluri în Nepoții gornistului, pentru care primește Premiul de Stat). Între 1953 și 1957 joacă pe scena Teatrului “ Nottara”, apoi pe cea a Teatrului Național, unde se și angajează. În cei 18 ani de activitate scenică pe scena Teatrului Național București, interpretează peste 100 de roluri, cele mai multe principale, personajul Arbore din Apus de soare de Delavrancea, Nehludov din Învierea de Lev Tolstoi, Torvald din Nora de Ibsen, Răzvan din Răzvan și Vidra de B. P. Hașdeu și altele.

În film, realizează cu precădere partituri istorice, pe care le interpretează cu distincție și intuiția exactă a psihologiei personajului. În 1964 primește Premiul Festivalului Cinematografic de la Mamaia pentru filmul Tudor (r. Lucian Bratu) iar în 1971, premiul ACIN pentru filmul Frații (r. Gică Gheorghe, Mircea Moldovan).

Cu un timbru inconfundabil de un mare dramatism a ajuns să fie vocea lui Decebal sau a lui Mihai Viteazul în filme istorice de mare succes semnate de Sergiu Nicolaescu. A fost căsătorit cu Catinca Ralea, personalitate culturală remarcabilă, fata academicianului Mihai Ralea. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural. Memorabil a rămas rolul pandurului Tudor (Vladimirescu), în filmul omonim al lui Lucian Bratu din 1962.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?