Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

S-a deschis Muzeul Umorului, la Brăila

Muzeul Umorului, proiect unic în România, creat de caricaturistul Costel Pătrăşcan, unul dintre cei mai buni graficieni ai momentului, s-a deschis luna aceasta şi este găzduit de Palatul Culturii Lyra, situat în Centrul Istoric al municipiului Brăila. Certificatul de naştere al primului Muzeu al Umorului din România datează din 22 septembrie 2017, dar deschiderea lui oficială a avut loc pe 22 octombrie 2022, pentru că, potrivit lui Costel Pătrăşcan, în aceşti şapte ani s-a lovit de numeroase piedici în demersul său şi nu a reuşit să realizeze proiectul în colaborare cu autorităţile locale din Brăila. „Ideea înfiinţării unui Muzeu al Umorului mi-a venit pornind de la faptul că noi, la Brăila, avem un Salon Internaţional de Caricatură şi un festival de proză scurtă umoristică. M-am gândit că există în portofoliu un număr mare de lucrări, pe care am putea să le expunem în acest Muzeu al Umorului. Primii paşi i-am făcut în urmă cu şapte ani. A fost un oareşce entuziasm la început, dar faptul că suntem la şapte ani de zile, iar rezultatul este zero, spune tot. Oricum, primii şapte ani sunt importanţi, acum suntem în clasa I”, spune Pătrăşcan.

Deschiderea Muzeului Umorului a venit la o zi după ce cunoscutul grafician a scris pe contul său personal de Facebook că i s-a cerut să plece din atelierul pe care îl avea la Teatrul „Maria Filotti”, aşa cum, în urmă cu câţiva ani, i s-a cerut să elibereze spaţiul pe care îl avea la Centrul de Creaţie.”Am fost dat afară din Centrul de Creaţie, am fost dat afară şi din Teatru. Ar urma să fiu dat afară şi din Brăila?”, a scris Pătrăşcan, acuzând că acesta ar fi un răspuns al autorităţilor locale la criticile aduse de-a lungul anilor, prin caricaturile sale, modului în care este administrat oraşul şi judeţul Brăila.

O întâmplare nefericită a dus, în cele din urmă, la un final fericit, Costel Pătrăşcan primind mai multe oferte de găzduire din zona privată, inclusiv din partea Societăţii Filarmonice Lyra, condusă de Constantin Teodorescu, şi din partea Asociaţiei Brăilene pentru Educaţie Civică, condusă de Cristian Lucilius Niculae, cu care a şi început o colaborare. „Nu ascund că ideea Muzeului Umorului eu o consideram un proiect pierdut. După ‘împingerea’ mea din Teatru, a venit această propunere din zona privată de a mă muta aici, în Palatul Lyra, unde există un spaţiu generos dedicat educaţiei şi culturii, deci numai bun pentru Muzeul Umorului. Pe 22 octombrie am pus piatra de temelie, va urma şi conţinutul, pentru că, în luna decembrie, vrem să dăm un prim semnal şi să organizăm aici primul mare eveniment. Este un spaţiu prietenos şi vesel, care îmi dă sentimentul de libertate, la care ţin foarte mult. Am tot ce îmi trebuie pentru a duce acest proiect unic în România acolo unde îmi doresc şi unde îi este locul’, a spus, în conferinţă de presă, Costel Pătrăşcan.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a declarat public că îşi doreşte să colaboreze în continuare cu caricaturistul Costel Pătrăşcan, pe care îl apreciază ca fiind „un talent deosebit” şi la caricaturile căruia zâmbeşte, inclusiv atunci când „este subiectul lor”.

Articolul integral pe – https://bit.ly/3WhpCcW

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?