Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Cupa Mondială din Qatar 2022: Cine sunt favoritele?

Nu mai este mult până să înceapă competiția în care cele mai bune naționale de fotbal din lume se vor întrece pentru trofeul suprem, anume Cupa Mondială. Spre deosebire de anii precedenți, anul acesta Cupa Mondială va începe pe 20 noiembrie, cu 2 luni mai târziu ca de obicei. 

Grupele și programul se știu deja precum și favoritele. Brazilia rămâne principala favorită să câștige tot, urmată de Franța și Argentina. După retrogradarea din Liga A a Ligii Națiunilor, Anglia a mai scăzut în coeficientul de pariuri. Dar haideți să intrăm puțin în detalii și să vedem componența fiecărei grupe.

Grupa A: Țările de Jos, Senegal, Ecuador, Qatar

Africa de Sud este singura țară gazdă care a eșuat să iasă din grupe, asta se întâmpla în 2010. Pentru a se pregăti de competiție, Qatar a fost creativă cu programul de pregătire, participând la Gold Cup anul trecut și jucând o serie de amicale cu echipe puternice. Din păcate, echipa gazdă a fost eliminată în semifinale atât în Gold Cup cât și în Cupa Arabiei din 2021. Qatar a reușit să câștige Cupa Asiei în 2019, deci rezultate sunt, ele trebuie doar concretizate la Cupa Mondială.

Favorita grupei este fără îndoială echipa Țărilor de Jos urmată de echipa africană, Senegal, care are șanse puțin mai mari decât Ecuador de a se califica mai departe. Olandezii și-au câștigat grupa din Liga Națiunilor, cu un record de 5-0-1, învingând de două ori Belgia și alte echipe ce participă la Cupa Mondială precum Țara Galilor și Polonia.

Grupa B: Anglia, SUA, Țara Galilor, Iran

În grupa B, Anglia pornește cu prima șansă urmată îndeaproape de SUA, dar fanii celor două echipe s-ar putea să aibă o stare de anxietate. Naționala Celor Trei Lei a terminat cu un record de 0-3-3 în grupa Ligii Națiunilor, fiind fără victorie din luna martie.

De cealaltă parte avem Statele Unite ale Americii, care a înscris doar un gol în ultimele cinci meciuri într-un egal cu El Salvador. Ultimele meciuri contra echipelor participante la Cupa Mondială au fost înfrângerea împotriva Japoniei cu 2-0 și o remiză albă cu Arabia Saudită. Iran și Țara Galilor sunt cotate cu șanse mai mici de a ieși din grupă, dar știm cu toții că surprize pot avea loc tot timpul.

Grupa C: Argentina, Mexic, Polonia, Arabia Saudită

Argentina trece printr-o formă de invidiat, am putea chiar spune că este cea mai bună formă a naționalei argentiniene din ultimii ani. Condusă de experimentatul Lionel Messi și jucând un fotbal organizat și eficient, Argentina se gândește serios la câștigarea Cupei Mondiale. Argentina s-a calificat la Cupa Mondială fără nicio înfrângere, câștigând între timp și Copa America. 

Mexic trece și ea printr-o perioadă mai puțin bună, pierzând un meci cu scorul de 3-2 împotriva Columbiei, după ce a condus cu 2-0 la pauză. Polonia nu a mai ieșit din grupe din 1986, dar cel mai probabil rezultatul primului meci contra Mexicului va cântări mult când vine vorba de ce echipă o să iasă din grupă.

Grupa D: Franța, Danemarca, Australia, Tunisia

Pe hârtie, această grupă pare decisă deja. Franța este favorita clară a acestei grupe urmată de Danemarca pe poziția secundă. Totuși, ultimele trei câștigătoare de Cupă Mondială au plecat acasă din faza grupelor la următoarea ediție, deci e interesant de văzut dacă Franța va putea învinge acest blestem. Tunisia și Australia emit pretenții destul de mici la accederea mai departe de faza grupelor. 

Grupa E: Spania, Germania, Japonia, Costa Rica

Și grupa E este deja decisă pe hârtie. Spania și Germania sunt cele două echipa așteptate să se califice mai departe, dar amândouă au experimentat eșecuri în faza grupelor în edițiile precedente. Spania va participa în fazele superioare ale Ligii Națiunilor, în timp ce germanii au doar o victorie și cinci egaluri în ultimele șapte meciuri.

Japonia poate fi surpriza grupei, echipa niponă este una foarte experimentată și muncitoare. Iar deși nu are jucători cunoscuți în componența ei, stilul ofensiv de fotbal pe care-l practică ar putea surprinde cele două mari favorite ale grupei. Costa Rica este și ea o echipă ce poate produce surprize, ne amintim cu drag de Cupa Mondială din 2014 atunci când Costa Rica a avut o competiție memorabilă.

Grupa F: Belgia, Croația, Maroc, Canada

Aceasta este probabil ultima șansă a generației de aur a Belgiei de a câștiga ceva, dar vor putea ei oare? La ultima ediție Belgia a ajuns până în semifinale dar a fost învinsă de câștigătoarea trofeului, Franța. 

De cealaltă parte, Croația a fost finalista ultimei ediții, totuși experimentata echipă a Croației încă are numeroase atuuri de a ajunge din nou în fazele superioare ale competiției. Maroc și Canada sunt cotate cu șanse slabe de a ieși din grupe, dar ambele au jucători de valoare care pot decide de unii singuri o partidă.

Grupa G: Brazilia, Elveția, Serbia, Camerun

După cum aminteam și la începutul articolului, Brazilia este favorita Cupei Mondiale din 2022 iar grupa G este una accesibilă pentru formația braziliană. Elveția și Serbia se vor bate pentru locul doi, ambele fiind cotate cu aceleași șanse, dar pe hârtie echipa Serbiei pare mult mai valoroasă. Camerun este capabilă să câștige puncte de la cele două echipe europene, dar și așa acest lucru ar fi considerat drept o surpriză.

Grupa H: Portugalia, Uruguay, Ghana, Coreea de Sud

Aceasta este ultima șansă pentru Cristiano Ronaldo de a câștiga Cupa Mondială și cu siguranță întreaga echipă a Portugaliei se va mobiliza exemplar pentru a-i oferi această șansă marelui fotbalist. Grupa H este una accesibilă la prima vedere pentru Portugalia, iar tragerea la sorți favorizează o finală legendară între Portugalia și Argentina.

Uruguay pornește cu șansa a doua în această grupă, dar la ce echipă valoroasă au sud-americanii, sunt șanse destul de mari să termine pe primul loc grupa. Ghana și Coreea de Sud nu pot emite în mod normal pretenții la accederea din grupă, dar rămâne de văzut dacă cele două echipe își pot depăși condiția.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?