Ștefan Harabagiu a reprezentat Vrancea la Gala de premiere a Tezaurelor Umane Vii

0
1580

Vrancea se poate mândri cu tradiții unice, iar unul dintre cei mai de seamă păstrători ai acestor comori este Ștefan Harabagiu, conducătorul grupului de dans ritualic Chipăruşul, care a primit titlul de Tezaur Uman Viu în anul 2020, la secțiunea ”Spiritualitate – dansator”, pentru păstrarea dansului tradițional din zona Nereju.

La Gala de premiere a Tezaurelor Umane Vii, organizată de Ministerul Culturii, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, care a avut loc marți, la Pitești, județul Vrancea a fost reprezentat de maestrul Ștefan Harabagiu (82 ani) din comuna Nereju, alături de specialiști ai Centrului Cultural Vrancea. Scopul evenimentului a fost acela de a-i celebra pe cei care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională. Meșterii și rapsozii populari au prezentat momente artistice reprezentative pentru titlul pe care l-au obținut.

Ştefan Harabagiu deține un palmares bogat de premii, participări la concursuri, festivaluri naţionale şi internaționale (Polonia, Franţa, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Turcia, Suedia, România). Alți doi reprezentanți de seamă ai comunei Nereju au primit titlul de Tezaur Uman Viu: Pavel Caba (crestături în lemn, instrumente populare) și Șerban Terțiu (măşti populare), în anul 2018.

„Tezaure Umane Vii a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. (…) Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial”, arată Ministerul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here