Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Târg de Carte la sediul Universității din Focșani

Vrâncenii sunt așteptați la Târgul de Carte, ediția a XVI-a, organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea la sediul Universității din Focșani. Deschiderea oficială a Târgului de carte a avut loc, joi, în prezența oficialităților județene și locale, a scriitorilor, a reprezentanților editurilor,  instituțiilor de învățământ din Focșani și județul Vrancea. Ediția din acest an a Târgului de carte este dedicată împlinirii a 110 ani de Bibliotecă Publică în Focșani, anul 2022 fiind declarat Anul Partenerilor și Colaboratorilor Bibliotecii. În cadrul festivității de deschidere a avut loc un recital al Corului „Pastorala” din Focșani, dirijat de prof. Dumitru Săndulachi și o prezentare a proiectului „Donează o carte, primește un zâmbet!” cu profesori și elevi de la școlile „Ștefan cel Mare” Focșani și nr. 1 Biliești.

În prima zi a târgului a avut loc lansarea de carte a scriitorului Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, ”Povestiri despre oameni obișnuiți”, Editura Polirom, 2022. La eveniment au participat managerul Bibliotecii Județene, Oana-Raluca Boian, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Sorin Francu, precum și scriitori și profesori vrânceni, pasionați ai lecturii și reprezentanți ai vieții culturale locale. Varujan Vosganian a elogiat orașul copilăriei sale – Focșani și a subliniat importanța lecturii și rolul cărții în viața noastră, descriind cititorul drept parte a unei familii, familie de care trebuie să ne bucurăm în fiecare zi. Au fost prezentate cărțile Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, Ei spun că mă cheamă Varujan, Statuia comandorului, Cartea șoaptelor, dar și Povestiri despre oameni obișnuiți, o carte despre întâmplările neobișnuite din viața oamenilor obișnuiți, despre traumele românilor, foamete, mineriade, revoluția de la 1989, patimi și dezamăgiri, arată Biblioteca Județeană.

Ionuț Iliescu – șef al Secției de Istorie a Muzeului Vrancei, precum și muzeografii din cadrul Muzeului Vrancei, Mădălina Racoș și Florin-Daniel Mihai, au lansat cartea „Istoria poliției orașului Focșani, vol. 1: De la începuturi până la 23 august 1944”, Editura Terra, 2022. În continuare, muzeograful Ionuț Iliescu a prezentat volumele „Marele Proces al Vrancei”, Editura Terra, 2021 și „Vrancea arhaică: evoluția și problemele ei”, Ediția a 2-a, Editura Terra, 2020.

În cadrul Târgului de carte a avut loc o multiplă lansare de carte organizată de editura Terra. Cuvântul de deschidere a aparținut bibl. dr. Teodora Fîntînaru. În cadrul evenimentului au fost lansate următoarele volume: Costică Neagu – „Simion Mehedinți, corespondența”, 2022; Ion Gr. Cherciu – „I.L.Caragiale, gazetarul”, 2022; Valeriu Anghel – „Publicistica lui Simion Mehedinți – mai actuală ca oricând”, 2022;

Valerică A. Tomulescu – „Comuna Urechești – vatră de istorie milenară. Album monografic, vol. 1, vol.2”, 2022; Simion Mehedinți – „Fazele geografice ale omenirii”, 2022.

De asemenea, dr. ing. Marioara Pușcalău a prezentat volumul de carte „Odobești, podgorie a soiurilor românești”, 2022, realizat de ing. Spiru Constantinescu. Tot în acest context, a fost prezentat catalogul „Elite hibride valoroase din fondul germoplasmă viticolă autohtonă”, publicație apărută la editura Terra, 2022.

Tot joi, a avut loc o lansare și o multiplă prezentare de carte a scriitorului Vatră Georgică: „Chermeza. Noi nu am vrut să fim comuniști”, 2022, „Plânge biserica pentru Părintele”, 2022, „Mâna lui Dumnezeu”, 2022, „Gavrilă a lui Ion Vatră din Herăstrăul Vrancei”, 2022. Cuvântul de deschidere a aparținut bibliotecarei Diana Rădună. Invitat a fost prof. Cezar Cherciu, „care a prezentat cartea în fața unui public emoționat de evenimentele descrise de scriitor în cartea sa, dar și doamna Marcu Anișoara”, după cum precizează reprezentanții Bibliotecii Județene.

Comunicarea „Cuvântul lui Dumnezeu între legământ și document” l-a avut ca invitat pe preotul prof. univ. dr. Ionel Ene. „Cu prilejul împlinirii a 325 de ani de la editarea celei mai vechi cărți din colecțiile Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, părintele Ionel Ene, prof. univ. dr. la Facultatea de Teologie a Universității „Dunărea de Jos” Galați, a vorbit despre importanța lecturii textului religios, dar mai ales a înțelegerii acestuia și a transformării cuvântului în trăirea unei credințe desăvârșite. În acest cadru spiritual, părintele profesor a donat bibliotecii două cărți reprezentative, care vor completa colecțiile de carte”, au transmis organizatorii.

Evenimentul zilei de astăzi (vineri) este lansarea de carte și dialogul cu cititorii a părintelui Vasile Ioana, ”Dialogul Speranței, Editura Bookzone, 2022”, la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, de la ora 14.30. Sâmbătă, va fi lansată antologia „Zile și întâmplări de neuitat din Vrancea de altădată”, volum editat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Editura Terra (2022), invitat Liviu Ioan Stoiciu, poet, prozator și jurnalist.

La evenimentele organizate în cadrul Târgului de carte iau parte personalități cunoscute ale vieții culturale și spirituale românești: pr. prof. univ. dr. Ionel Ene,  scriitoarea Doina Popa, scriitoarea pentru copii Victoria Furcoiu-Bunica, scriitoarea pentru copii Irene Postolache și ilustratoarea Anda Toma, alături de numeroși scriitori vrânceni, reprezentanți ai instituțiilor culturale și ai asociațiilor literare din Țara Vrancei, precum și reprezentanți ai Universității „Al. I. Cuza” din Iași și ai Universității din București, care vor avea sesiuni de lansări și prezentări de carte.

Târgul de carte este deschis până duminică, 30 octombrie, după următorul program: joi – sâmbătă între orele 9.00 – 19.00 și duminică între orele 9.00 – 14.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?