Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: Povestea sopranei Diana Alexe din Adjud – „o nouă generație de voci divine oferite lumii”

Soprana Diana Alexe a cucerit cu talentul ei o lume întreagă. Tânăra soprană, originară din Adjud, a fost elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 3 „Angela Gheorghiu‟. Ulterior, Diana Alexea studiat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti‟ București, secția canto. A muncit foarte mult și a intrat prima la Conservator.În februarie 2020, a debutat la Opera Națională din Cluj-Napoca.

Provenind dintr-o familie cu resurse financiare modeste, tânăra a fost nevoită în liceu să caute un ajutor pentru a-și continua studiile muzicale, ajungând astfel unul dintre bursierii Fundației Regale Margareta a României. Pe canalul de youtube al Fundației este postat un film de prezentare a tinerei adjudence: „Cu ajutorul Fundației Regale Margareta a României, sute de tineri din țară au ajuns artiști de renume. Cu o prezență dezirabilă pe marile scene ale lumii, Diana Alexe este o soprană de excepție și unul din foștii bursieri ai proiectului Tinere Talente, sprijinit de Kaufland Romania”.

În film apare și mama tinerei, care spune că Diana „a fost un copil obișnuit, ca toți ceilalți copii, numai că a avut dragostea asta pentru muzică. Cânta și în curte, și în casă… este firavă din fire, dar puternică. Foarte puternică‟.

Talentul Dianei a fost descoperit de Ionela Chiriac, profesoara ei de muzică din Adjud. „În clasa a VI-a, la una din ore, la lecția nou predată aveam Aria lui Orfeu din «Orfeu și Euridice» al lui Gluck. Mi-a venit ideea să le propun elevilor care erau membri ai corului să interpreteze folosind tehnica de la cor. Diana a fost singura care a cântat într-un mod unic, deosebit. Eu, în acel moment am spus «Uau!». Și a început, de fapt, pregătirea și în afara orelor de cor‟, povestește prof. Ionela Chiriac în cadrul interviului amintit mai sus.

Din clasa a XI-a, timp de patru ani consecutiv, Diana a fost bursieră a programului Tinere Talente din cadrul Fundației Regale Margareta a României, reușind să-și continue studiile muzicale. Potrivit materialului publicat pe canalul de YouTube al Fundației Regale Margareta a României, Simona Visu, învățătoarea tinerei o descrie ca fiind „foarte muncitoare, foarte ascultătoare și timidă. Diana era o fată timidă. Când se ridica să ofere răspunsuri, se înroșea. În zilele noastre, puțin mai vedem la copii să aibă rușinea aceea față de învățător, de profesori. Mă bucur pentru reușita ei și îi mulțumesc lui Dumnezeu că a fost în clasa mea. Sper că am contribuit și eu într-o mică măsură la formarea ei ca om, pentru că rolul nostru ca dascăl nu este doar să transmitem cunoștințe, este să formăm și să modelăm caracterul și omul‟.

Florin Nechifor, primarul Adjudului, prezent la Concertul Regal caritabil

Marți, 25 octombrie a.c., la Ateneul Român din București, a avut loc un concert caritabil pentru susținerea burselor Tinere Talente. Pe pagina de facebook a Fundației Regale Margareta a României se arată că „protagoniștii evenimentului, soprana Diana Alexe, tenorul George Vîrban, violoncelistul Andrei Ioniță și Orchestra New Hope, dirijată de David Crescenzi au susținut un program muzical desăvârșit, format din cele mai frumoase pagini de operă si operetă, arii și duete celebre. Experiența artistică a fost întregită de colecția de lucrări de artă vizuală realizată de bursierii Tinere Talente, inspirată din preocupările și pasiunile membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului. Seara de gală s-a bucurat de prezența Familiei Regale a României și de un public numeros, lideri din mediul de afaceri, personalități din lumea artei și culturii și susținători”.

Printre participanți s-a aflat și Florin Nechifor, primarul municipiului Adjud.„Am asistat cu emoție și mândrie la regalul muzical oferit de tânăra soprană Diana Alexe, originară din Adjud, cu ocazia celei de-a XIII-a ediții a Concertului Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României la Ateneul Român din București (…)!Diana reprezintă o nouă generație de voci divine oferite lumii de localitatea noastră! O nouă generație care vine să reconfirme valoarea învățământului adjudean și a dascălilor noștri!Te îmbrățișăm călduros, Diana Alexe!‟.

La finalul concertului, primarul Florin Nechifor i-a oferit flori frumoasei soprane și a felicitat-o. Așa cum apare și într-o postare pe pagina de Facebook a sopranei Diana Alexe, banii obținuți în urma vânzării biletelor la concert vor fi redirecționați către alți tineri talentați care au nevoie de un sprijin material pentru a-și îndeplini visul. Potrivit Agerpres, „organizat anual, începând din 2008, de către Fundaţia Regală Margareta României, Concertul Regal caritabil are loc în mod tradiţional pe 25 octombrie, în ziua de naştere a Regelui Mihai I, fondator al Fundaţiei alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române‟.

Adjud, pepinieră de artiști

În filmul de prezentare marca Fundația Regală Margareta a României, Diana Alexe spunea că s-a îndrăgostit cu adevărat de operă „după ce am ascultat prima dată un CD al sopranei Anghela Gheorghiu, în opera La Traviata de Giuseppe Verdi. Din acel moment am hotărât că eu vreau să fac operă. Și simt că sunt făcută pentru asta‟. Marea soprană Angela Gheorgiu s-a născut la Adjud și a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Bucureşti, fiind absolventă a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti. Vocea puternică a sopranei Angela Gheorghiu a fost auzită pe marile scene ale lumii.

Potrivit ziarulmetropolis.ro (https://bit.ly/3VZjMwZ), Diana Alexe s-a stabilit în Viena în 2018, fiind colaboratoare a „Chorakademie Wiener Staatsoper și își urmează cursurile unui master la Musik und Kunst Privatuniversität. Cele mai recente activități sunt debutul ei în Gilda din opera «Rigoletto» de G. Verdi la Opera Națională din Cluj, cât și pe scena Operei din Dessau, Germania, și rolul Zerline din opera «Don Giovanni» de W.A. Mozart, în cadrul Angelika-Prokopp-Sommerakademie la Musikverein Graz, proiect finalizat cu lansarea unui CD și difuzarea televizată a filmului «Don Giovanni» pe ORF Austria. În vara anului 2022, a debutat în rolul Violette din «La Traviata» de Giuseppe Verdi, pe scena Festivalului Immling din Germania‟.

O felicităm pe soprana Diana Alexe pentru frumosul parcurs profesional-artistic și-i dorim mult succes în continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?