Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

VIDEO: Doi ani de mandat pentru Cătălin Toma în fruntea Consiliului Județean Vrancea

Cătălin Toma a prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității la doi ani de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Vrancea. Acesta a arătat care este stadiul proiectelor de investiții aflate deja în derulare și ce proiecte are pregătite pentru finanțare în perioada următoare. Demararea lucrărilor la noul Spital Județean și înființarea parcului industrial de la Garoafa rămân prioritare pentru șeful administrației județene. Pe lista de priorități se mai află și proiectele de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere, dezvoltarea turismului, reabilitarea monumentelor istorice sau de patrimoniu, finalizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea“, cunoscut sub numele de „Vrancea Curată“ și continuarea proiectului de extindere, reabilitare și modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, cunoscut sub ca „Vranceaqua“.

La capitolul proiecte de infrastructură, administrația județeană a reabilitat și modernizat 173 de kilometri de drum județean. De reținut că rețeaua de drumuri județene are o lungime de 730 de kilometri. Ne aflăm azi aici pentru a face un bilanț a activității mele în administrația județeană în ultimii doi ani. Am preluat și proiecte din mandatul anterior, proiecte care în acest moment se află în faza de finalizare. Nu ascund că au fost unele probleme în derularea lor, din unele motive – pandemie, creștere prețuri și multe alte lucruri care au împiedicat la momentul acesta finalizarea în termenul prevăzut în contract – dar toate aceste proiecte vor fi finalizate. Avem în derulare proiectele de modernizare infrastructură rutieră de drum județean cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T, respectiv DJ 205 B, DJ 202 E, DJ 205 C, DJ 205 R. Valoarea totală a proiectelor este de 240 milioane lei, echivalentul a 48 milioane euro. În total, 173 kilometri de drum județean au fost reabilitați sau modernizați în doi ani de mandat, dintr-o rețea de 730 km pe care o are Vrancea“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Pe lista de investiții a administrației județene s-au aflat în ultimii doi ani următoarele drumuri pe care s-au realizat lucrări de reabilitare și modernizare: DJ 204 D Vulturu – Hângulești – Maluri; DJ 204 E Mirceștii Noi – Ciușlea – Străjescu – Doaga – DN 24; DJ 205 N Jariștea – Scânteia; DJ 205B Dumbrăveni – Gugeşti – Popeşti – Urecheşti – Coteşti – Blidari – Bonţeşti – Dălhăuţi – Faraoanele – Râmniceanca – Beciu – Odobeşti; DJ 205 C Focşani – Goleşti – Vîrteşcoiu – Odobeşti; DJ 202 E limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboești – Bordești; DJ 205 R Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti.

Am semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru DJ 205 E Vidra – Vizantea Livezi – Câmpuri, Județul Vrancea, un drum vital pentru infrastructura turistică a acestei zone de munte a județului. Am semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru DJ 205 N, Jariștea-Scânteia. Sunt proiecte pe care le-am demarat în mandatul pe care l-am preluat, în sensul în care am obținut și finanțarea și au fost demarate procedurile de licitație“, a precizat Cătălin Toma. Acesta a arătat că administrația județeană mai are în derulare o serie de investiții în infrastructură, care vor fi finanțate prin PNI „Anghel Saligny”, în valoare totală de 140 milioane lei (28 milioane euro), din care amintim:

Modernizare infrastructură rutieră de drum județean DJ 205 H dintre localitățile Domneşti Târg – Domneşti Sat – Pufeşti- Ciorani – Călimăneşti – Pădureni – E85(DN2), judeţul Vrancea;

Modernizare DJ 204 D, sector Suraia – Vulturu km. 17+850 – km. 26+000, L=8,15 km., LOT I, sector Maluri – Maluri, km. 35+600 – km. 37+000, L=1,40 km., LOT II, judeţul Vrancea, LT =9,55km;

Modernizare infrastructură rutieră de drum județean 204G pe sectoarele Răduleşti-Bilieşti, km.2+200 – km.4+500, L=2,30 km., Suraia-Boţârlău, km.13+200-km.17+700 L=4,50 km. şi în intravilanul satului Boţârlău km.18+350-km. 19+900, L=1,55 km., Lt=8,35 km” – valoare 32.260.707 lei;

Modernizare infrastructură rutieră de drum județean DJ 205 E dintre localitățile limită de județ Galați – Ciușlea – Răchitosu – E85 (DN2).

Vrem ca la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027 să avem cel puțin un modul din noul spital în funcțiune!“

Construirea noului Spital Județean și înființarea Parcului Industrial de la Garoafa rămân prioritare pentru șefului administrației județene. Cătălin Toma speră ca la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027 să fie funcțional cel puțin un modul din noul spital județean.

Avem două proiecte foarte importante pentru Vrancea. Este vorba de proiectul de construire a noului spital și cel de înființare a Parcului Industrial de la Garoafa. Sunt două obiective importante, care necesită timp. Pentru noul spital județean, suntem în discuții avansate pentru a obține finanțarea necesară construirii acestuia. În luna noiembrie vom avea o întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene chiar aici, în Vrancea, cu reprezentanții acestuia, în ceea ce privește autoritatea de management pe componenta de sănătate, tocmai pentru a avea o discuție la fața locului cu tot ceea ce înseamnă factori de decizie, în așa fel încât să vedem ce se poate finanța pentru obiectivul nostru. Este o investiție în valoare de 500 de milioane de euro fără TVA. Având în vedere că va fi construit modular, vrem să demarăm lucrările în așa fel încât la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027 să avem cel puțin un modul din noul spital în funcțiune. Înseamnă sume foarte mari, înseamnă foarte multă implicare, dar îi asigur pe toți că acest spital se va face“, a susținut Cătălin Toma.

Referitor la Parcul Industrial, șeful administrației județene a precizat că acesta se află în faza „de naștere“ și, chiar dacă este mai greoaie, parcul va fi realizat. Toma a arătat că finanțarea va fi asigurată pe noul Program Operațional Regional (POR), care se va deschide în luna noiembrie a.c. și care are o componentă de finanțare chiar pentru parcuri industriale. Așteptăm deschiderea acestui program pentru a depune proiectul și a obține finanțarea, care este undeva la 10 milioane de euro. Acest parc industrial nu înseamnă că se va deschide mâine sau poimâine, este o investiție a la longue (pe termen lung – n.r.). Avem deja câteva intenții de la investitori care doresc să obțină terenuri în acest parc chiar dacă este la stadiul la care îl vedem cu toții“, a arătat Cătălin Toma.

Dezvoltarea turismului, prioritate pentru administrația județeană

Turismul este și rămâne o componentă esențială în economia județului Vrancea. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a precizat că există deja trei zone turistice recunoscute și anume zona Vizantea Livezi, Soveja și zona Tulnici-Lepșa-Greșu. Turismul este cel mai important domeniu pe care trebuie să-l avem în vedere în acest moment. La nivelul județului Vrancea avem în construcție stațiunea Vizantea Livezi și de aceea avem în derulare un proiect care vizează refacerea și modernizarea DJ 205 E, Vidra-Vizantea Livezi-Câmpuri, un drum strategic și care face legătura între cele trei localități, dar și cu stațiunea Vizantea Livezi, și cu Soveja. Pentru Soveja, avem deja un proiect care va fi depus pe POR și care vizează dezvoltarea infrastructurii din Stațiunea Soveja. Întrebarea este ce facem cu clădirile de acolo. Clădirile sunt în patrimoniul Sind România, iar în urma discuțiilor cu cei de acolo am aflat că intenția lor este să depună un proiect care vizează reabilitarea acestor clădiri“, a spus Cătălin Toma. El a arătat că și zona Tulnici-Lepșa-Greșu va fi dezvoltată din punt de vedere turistic, precizând că autoritățile locale au pregătit un proiect, care va fi depus pe POR și care vizează dezvoltarea acestei zone turistice.

Președintele Cătălin Toma a mai arătat că în cei doi ani de mandat a deblocat lucrările la o serie de clădiri monumente istorice care aparțin Consiliului Județean Vrancea: Casa Alaci, Secția de istorie a Muzeului Vrancei; Casa Tatovici – secția de științele naturii; Muzeul Viei și Vinului (fostul Palat al Justiției – ”ex-Tribunalul Vrancea”). Este vorba de proiecte finanțate din fonduri europene, prin POR 2014-2021. Valoarea totală a acestor proiecte este de 50.462.813 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?