Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Simpozioane și lansări de carte la „Zilele Simion Mehedinți”

Ediția de anul acesta a „Zilelor Simion Mehedinți” este dedicată comemorării a 60 de  ani de la moartea savantului născut la Soveja. Evenimentul este organizat de Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” în parteneriat cu Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea, Muzeul Vrancei, Fundația ,,S. Mehedinți Miorița”. Organizatorii arată, într-un comunicat de presă, că ediția a XXXII-a a „Zilelor  Simion Mehedinți” se desfășoară timp de o săptămână, 17-23 octombrie, de luni până vineri având loc activități de promovare a vieții și operei savantului în școli și licee din Vrancea. 

Vineri, 21 octombrie, ora 12.00, la Muzeul Unirii din Focșani va fi organizat simpozionul ,,Simion  Mehedinți între literatură și geografie”, moderat de prof. dr. Răzvan Săcrieru. Activitatea se desfășoară cu participarea elevilor de la Liceul de Artă ,,Gheorghe  Tattarescu”, Colegiul Național ,,Spiru Haret” și Colegiul Național ,,Unirea”. Sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 9.30, tot la Muzeul Unrii, vor fi organizate o lansare de carte de publicații, o sesiune de comunicări științifice,  coordonate de conf. univ. dr. Costică Neagu, cu participarea excepțională a profesorilor universitari dr. Marius-Cristian Neacșu, dr. Ioan Ianoș, dr. Vasile Gordon și dr. Gheorghiță Geană. Sâmbătă, după ora 16, manifestările vor continua la Centrul Cultural „Simion Mehedinți” din Soveja, cu evenimente culturale coordonate de prof. Elena-Ludmila Țuțui și prof. Constantin Macarie. Acestea vor culmina duminică, 23 octombrie, cu un pelerinaj la mormântul savantului, la Soveja, un spectacol organizat de Fundația „Simion Mehedinți – Miorița” și dezvelirea obeliscului „Miorița”, momente culturale coordonate de prof. Constantin Macarie.

„Încă de la întemeiere (21 iunie 1991), Asociația Personalului Didactic ,,Simion  Mehedinți” și-a propus restituirea și valorificarea moștenirii culturale și științifice lăsată de Simion Mehedinți, valorificarea culturii vrâncene și nu numai. Am numit anul aceasta, ,,anul manuscriselor” lui Simion Mehedinți, deoarece (…) va mai apărea anul acesta (14 decembrie 2022) manuscrisul ,,S. Mehedinți – Pământul românesc”, proiectat să apară în anul 1941 la Fundațiile Regale, iar în lucrarea ,,Costică Neagu – Simion Mehedinți – corespondența” care va apărea (…) cu ocazia Zilelor ,,Simion Mehedinți”, există foarte multe scrisori inedite. Mai precizăm că urmează să apară în primă ediție, două cursuri universitare inedite, descoperite în arhiva Simion Mehedinți: S. Mehedinți – Curs de  doctrină etnografică și S. Mehedinți – Curs de etnografie, ambele pentru anul  universitar 1934-1935. Și aceste lucrări sunt pregătite pentru tipar, dar resursele materiale nu ne permit să pornim la drum”, arată organizatorii Zilelor ,,Simion Mehedinți”. 

Cei care doresc să participe ON-LINE la sesiunea de comunicări de sâmbătă 22 octombrie, orele 9,30, sunt rugați să acceseze pagina de facebook „Simion Mehedinți”, https://www.facebook.com/profile.php?id=100063702453712 

Pentru cei care doresc să aibă în biblioteca personală lucrările tipărite anul acesta: ,,S. Mehedinți – Fazele geografice ale omenirii” și ,,Costică Neagu Simion Mehedinți, corespondența”, acestea vor putea fi procurate de la Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”: cneagu_negrilești@yahoo.com; tel: 0723276188.

Sursa foto: Facebook/Muzeul Vrancei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?